Пандемията е увеличила работния ни ден с близо 1 час

Любопитно 04.08.2020 16:40 Снимка: ДНЕС+

Пандемията е увеличила работния ни ден с близо 1 час

От Ню Йорк до Тел Авив телекомуникационната революция означава много повече работа. На пръв поглед това предизвиква съмнение, но на много хора, на които им се наложи да работят от вкъщи през последните няколко месеца, със сигурност им прави впечатление, че работните навици и режим по време на пандемията се промениха доста в сравнение с рутината в офиса.

Според ново международно проучване работният ден по време на блокирането заради новия коронавирус е продължил средно с 48,5 минути повече спрямо този преди пандемията, пише Bloomberg.

В анализа са взели участие 3,1 милиона души, работещи в повече от 21 000 компании в 16 града в Северна Америка, Европа и Близкия изток. Изследователите сравняват поведението на служителите през два равни 8-седмични периода преди и след блокирането заради Covid-19. Проучването разглежда имейлите и метаданните за проведените срещи онлайн на работниците. На база това учените изчисляват, че работният ден е станал с почти 1 час по-дълъг, броят на срещите се е увеличил с около 13%, а служителите са изпращали средно по 1,4 повече имейла на ден на своите колеги.

В няколко града като Лос Анджелис и Чикаго средната продължителност на работния ден към май месец вече се е върнала към нивата си преди пандемията. Но по-дългият работен ден продължава да се наблюдава в градове като Ню Йорк, Сан Хосе и по-голямата част от Европа.

Според данните се забелязват и добри тенденции - по време на двумесечния период на блокиране една част от работата се е подобрила - тези допълнителни онлайн срещи са станали всъщност по-кратки.

"Хората са коригирали моделите си на работа", коментира Джеф Полцер - един от петимата съавтори на изследването и професор в катедрата за организационно поведение в Harvard Business School.

Компаниите усилено изучават въздействието на принудителния експеримент за работа от вкъщи в желанието си да създадат модел за по-добри практики за в бъдеще. Анализират се много аспекти - влиянието върху производителността, морала, културата на работа, разходите и други фактори. 

Междувременно анализи, разглеждащи VPN данни, откриват, че хората променят времевия режим на работа - влизат онлайн в нестандартни часове, излизат в по-големи почивки и други. Според доклада това се дължи на фактори, които допълнително натоварват графика на работещите, като грижа за деца, размиване на границите между работа и дом, стрес от икономическа рецесия.

Групата от учени от Harvard Business School и New York University констатира, че техните изследвания представляват едно от най-големите подобни проучвания, правени досега. В него са включени данни от районите на 16 мегаполиса.

Според Джеф Полцер сега е необходимо да се правят нови изследвания, които да установят дали навиците на служителите са се променили трайно. Той обаче не очаква поведението на работещите скоро да се върне към рутината от преди пандемията./money.bg

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931