Пандемията доведе до бум на пластичните операции

Любопитно 06.01.2021 12:04 Снимка: ДНЕС+

Пандемията доведе до бум на пластичните операции

Затварянето вкъщи заради пандемията доведе до много промени в живота на хората. А един от интересните резултати от тази изолация е вглеждането в себе си и увеличаването на броя на пластичните операции, като в Бразилия, например.

В Република Корея, която е световна столица на пластичната хирургия и във времето преди пандемията, също се регистрира пик в козметичната хирургия през 2020 г., а индустрията успява да генерира близо 11 милиарда долара.

Ръстът в пластичните операции е около 9% на годишна база и се очаква да достигне 11.8 милиарда долара тази година, сочат данни на най-голямата онлайн платформа за козметична хирургия в страната Gangnam Unni.

И докато в Бразилия сред причините за бума се посочват повечето време за вглеждане в дефектите и спестените средства от седенето вкъщи, в Южна Корея те са много по-прозаични.

На първо място е задължителното носене на защитна маска. 20-годишната студентка Риу Хан-на прави корекция на носа си в средата на декември, а причината да се реши точно сега е възможността да си стои предимно у дома и да носи маска на лицето, когато е навън, пише Reuters.

„Винаги съм искала да си коригирам носа...реших, че ще е най-добре да го направя, преди хората да спрат да носят маски, когато ваксините станат достъпни през 2021 г.", казва тя. "След операцията има белези и подуване, но тъй като всички носят маски, си мисля, че ще ми е по-лесно".

Пластични хирурзи казват, че пациентите искат корекции на всички части на лицето, които лесно могат да бъдат скрити от защитните маски - нос, устни, но и на такива, които не са покрити от маските.

"Това ми прилича на харчене за отмъщение. Струва ми се, че клиентите дават израз на потиснатите си емоции от коронавируса чрез пластични операции", казва Шин Санг-хо, оперира в клиниката за пластична хирургия "Крисмас" в квартал Гагнам в Сеул. Според него, много хора са похарчили сумите, отпуснати като извънредни стимули от правителството, именно в клиники за разкрасяване./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448