Пълното затъмнение омагьоса милиони хора в Северна Америка

Любопитно 09.04.2024 11:13 Снимка: ДНЕС+

Пълното затъмнение омагьоса милиони хора в Северна Америка

В Мексико, САЩ и Канада милиони хора вдигнаха главите си към небето и наблюдаваха изключително рядкото природно явление - пълно слънчево затъмнение.

В САЩ то беше видимо в щатите Тексас, Оклахома, Арканзас, Мисури, Илинойс, Кентъки, Индиана, Охайо, Пенсилвания, Ню Йорк, Върмонт, Ню Хемпшир и Мейн. На местата, където можеше да бъде наблюдавано пълното слънчево затъмнение, живеят 32 милиона души, а хиляди други пътуваха специално до тези райони, за да могат да го видят. Затъмнението беше видяно за първи път около Масатлан, Мексико, на западните брегове на страната в 11:07 местно време (18:07 GMT).

Първоначално изглеждаше, че външният край на Луната просто докосва Слънцето, отбелязва Би Би Си. След това поглъщаше все повече и повече, докато най-накрая всичко потъна в мрак - с изключение на сребристото сияние на ефекта на „корона“ на Слънцето около очертанията на Луната.

По време на затъмнението се проведоха фестивали, партита за наблюдение и дори масови сватби, при които слънчевата корона засия зад Луната и остави тълпите в захлас. „Беше грандиозно. Никога не съм ставала свидетел на подобно нещо“, казва Паулина Нава, 36-годишна жителка на крайбрежния мексикански град Мазатлан, пред АФП.

Хората „крещяха, аплодираха, някои се снимаха, други се целуваха“, добави тя. На хиляди километри в центъра на Монреал, Канада, офис служители се изнизаха от небостъргачите, за да се снимат с очила за слънчево затъмнение, които държаха на телефоните си.

„Сърцето ми биеше много бързо“, казва 26-годишната Ерика Парк. Хотелите и местата за краткосрочен наем на най-добрите места за наблюдение бяха резервирани за месеци напред в щати като Тексас, Арканзас, Охайо и Мейн.

Авиокомпанията „Делта“ беше планирала два специални полета по трасето на затъмнението, а много училища в зоната бяха затворени за деня.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще бъде наблюдавано от територията на САЩ чак през 2044 година, но тогава то ще бъде видимо само в щатите Монтана, Северна и Южна Дакота, както и в някои части на Канада.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194