Отрицателните йони - главен бустер за дълголетно щастие

Любопитно 02.10.2022 11:26 Снимка: ДНЕС+

Отрицателните йони - главен бустер за дълголетно щастие

Правилната диета помага да се удължи животът

Къде са най-щастливите възрастни? Тъй като щастието е трудна за дефиниране категория, ще се опитаме да го определим по няколко фактора, които позволяват да се обективизира измерването им. Средна продължителност на живота в добро здраве и финансово спокойствие и независимост. По тези фактори в Европа има няколко конкурента - Фарьорските острови, Сардиния и Крит. Там средната продължителност на живота е доста над 80 години, като хората ги прекарват в сравнително добро здраве. Прави впечатление, че това са само острови.

Фарьорските острови са малък архипелаг между Шотландия и Исландия, автономна част от Дания, населен с потомци на чисти викинги

При тях има и генетичен фактор. Те са живели при много сурови условия и се отличават с наистина отлично здраве след естествен подбор. Оцелявали са само най-здравите индивиди. Тези викинги са си крадели булки от Ирландия и се е получила моного устойчива генетична смес между нордическа и келтска кръв. Нещо подобно има и на остров Сардиния, докъдето викингите също стигат.

На остров Крит е прочутата критска диета, която включва

много зехтин, канела и ечемик, пази съдовото здраве и съответно съхранява дълго менталното

Общото между трите острова на различни места, както и остров Окинава в Японско море е отрицателната йонизация на въздуха, което е много ключов фактор за дълголетие. В местата, където има много работещи електрически устройства, изобилства от положително заредени молекули във въздуха. Което съкращава продължителността на живота. И обратното, където постоянно духа вятър във въздуха, преобладават отрицателните йони. Неслучайно столетниците са предимно по острови и високо в планината, в гористи местности.

Световната здравна организация пък обяви, че очаква броят на жителите по целия свят, които живеят над 60 години, да се удвои до 2050 г.

Дълголетието на някои култури се свежда до редица фактори, включително по-спокоен и активен начин на живот, както и здравословно хранене. Политическата стабилност, икономическият успех, достъпът до модерно здравеопазване и добрите санитарни условия също допринасят според платформата “Глобъл Ситизен”.

В допълнение към всичко това някои проучвания сочат, че по-топлият климат също е важен фактор за дълголетието. Изследователи от Станфордския университет установиха, че по-топлите условия за определен период от време в САЩ намаляват нивата на смъртност в сравнение със зимните месеци.

Близостта до океана също може да предложи ползи за дългия живот. Проучване от Европейския център за околна среда и човешко здраве към Университета на Ексетър показа, че хората, живеещи близо до брега, са склонни да имат по-добро цялостно здраве от останалите. Това е свързано не само с климата, но и с пресните морски деликатеси, които също имат редица ползи за организма.

Общности по целия свят процъфтяват с напредването на възрастта, като се радват на пълноценен живот. Те не крият изворите на младостта си, а споделят гордо своите еликсири с останалите. Интересно е, че жителите на т.нар. сини зони, местата в света, където има най-много столетници, са пръснати по целия свят, но въпреки различните култури ясно се очертават техните сходства в ежедневието, към което се придържат.

На тези места хората са склонни да се хранят балансирано, предимно на растителна основа, като включват и морски деликатеси, ежедневно се раздвижват или спортуват, изключително фокусирани са върху семейството и духовността и отделят достатъчно време, за да се насладят на простите неща в живота като например дрямката. Вярвате или не,

здравословната любов към виното също е преобладаващ фактор, както и слънчевото време.

Изследване на екип от лондонския King's College класифицира различните видове алкохол спрямо ползите и вредите му за организма. На първо място без никаква конкуренция поставят червеното вино, чиято консумация в умерени количества укрепва сърцето и удължава живота. Веднага след него е поставен домашният ябълков сайдер, а на трето и четвърто  място са наредени розето и бялото вино.  

Ако искате да пътувате някъде, където хората са щастливи, кулинарната сцена е съсредоточена върху здравето, времето е умерено и има правила за отдих на открито. Монако е първата дестинация, към която трябва да се насочите. Втората най-малка страна в света с население малко над 38 хил. души може да се похвали с най-високата средна продължителност на живота от забележителните 89,4 години.

Подобно на общностите с дълъг живот в Италия, Гърция и Испания хората там наблягат предимно на здравословна средиземноморска диета. Освен това жителите могат да се похвалят с много стабилно здравеопазване и сравнително спокоен начин на живот. От Монако определено можете да си тръгнете с чувството, че сте отпили от извора на младостта.

Андора също е много напред в списъка на редица изследвания като държава, предразполагаща към дълъг и здравословен живот. Тази малка красива страна е разположена между Франция и Испания, в земята на баските. Населението ѝ е около 70 000 души. Тя предлага на посетителите си спиращи дъха пейзажи и е популярна дестинация за скиори, а ниските данъци привличат купувачи от целия свят.

Веднага след двете миниатюрни западноевропейски страни се нареждат източните култури, където обаче не визираме конкретна държава, защото броят им далеч не се свежда до една или две. Това са Япония, Китай, Сингапур, където хората живеят средно над 85 години. Южна Корея също има много добри показатели, като пада малко под тези на съседите си с продължителност от около 83 години. 

Японското понятие икигай, с което се означава “причината да съществуваш”, без съмнение играе важна роля за насърчаване на здравето и щастието. Местните също практикуват много здравословни ежедневни навици като градинарство, отглеждане на лечебни билки и прекарване на време в социални среди. В тези култури се пие много чай - преди и след хранене, който е изключително полезен, защото разтоварва организма от токсини.

Може би най-важният фактор е диетата. В Япония местните консумират обилни, но здравословни храни като сладки картофи и соево тофу. Същевременно се стараят да ограничават консумацията на месо./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648