Откриха останки от кораб, в който може да е била натоварена Кехлибарената стая

Любопитно 30.09.2020 16:06 Снимка: ДНЕС+

Откриха останки от кораб, в който може да е била натоварена Кехлибарената стая

Група полски водолази се натъкна на дъното на Балтийско море на останките на германския кораб "Карлсруе", който потъна с товара си през 1945 година по време на евакуация на германци от Източна Прусия, съобщи ТАСС.

По думите на участника в подводните проучвания Томаш Стахура, останките на плавателния съд са били открити на няколко десетки километра от гр. Устка. "Отломките лежат на дълбочина 88 метра и практически са непокътнати. В трюмовете открихме военни коли, порцелан и множество сандъци с неизвестно съдържание", съобщи водолазът.

Намерените отломки могат да да дадат ключова информация за изчезването на легендарната Кехлибарена стая, каза Стахура. Тя е видяна за последен път в Кьонигсберг. Оттам параходът "Карлсруе" се е отправил на последното си плаване с голям товар, припомня водолазът.

Изследователите ще продължат проучванeто на останките, като признават, че задачата им ще бъде затруднена от голямата дълбочина и отдалечеността на обекта от брега, предаде БТА.

Кехлибарената стая е била подарена от император Фридрих Вилхелм Първи на руския император Петър Велики. По време на Втората световна война тя е била изнесена от нацистите по време на окупацията на Царско село./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448