Откога датира първата целувка в историята на човечеството

Любопитно 26.05.2023 14:18 Снимка: ДНЕС+

Откога датира първата целувка в историята на човечеството

Целувката е проява на нежност, привързаност, любов, обич. Затова я пазим за най-специалните хора в живота ни и обикновено обмисляме кой заслужава да я получи. Замисляли ли сме обаче откога датира първата целувка в историята на човечеството?

Според скорошни научни статии романтичните целувки се появяват за първи път преди 3500 години в днешна Индия. В нова рецензия в списание Science обаче се казва, че първите целувки са се случвали в Месопотамия, и то с около хиляда години преди тези в Индия.

Датските изследователи, които са и партньори в живота, Троелс Панк Арбол и Софи Лунд Расмусен обясняват, че това поведение не се е появило внезапно или в конкретно общество, а е било практикувано в множество древни култури, включително и Египет. Според тях "актът на целувка може да е играл второстепенна и неволна роля през цялата история".

По думите на учените е много вероятно да е имало практически причини хората да се целуват, като в едно изследване се предполага, че целуването се е появило като възможност да бъде оценен партньора ни. Освен това, целувките са позволявали на двойките да се сближат и да укрепят връзката си. "И разбира се също и за сексуална възбуда", добавя Расмусен.

Още месопотамците не са одобрявали размяната на целувки, които не са с брачния партньор. Двамата датски изследователи дори са се натъкнали на история, в която мъжът едва не се е отказал от жена си заради целувка с друг мъж.

Арбол и Расмусен пишат в рецензията си, че сред учените все още съществува дебатът дали целувките са започнали от едно конкретно място и са се разпространили навън или са имали "многобройни независими произходи".

Един друг изследовател, Уилям Янковяк, професор по антропология в Университета на Невада в Лас Вегас, има мнение по въпроса. Според него целувките са възникнали или са били открити сред елита на сложни общества (например йерархични) и след това са се разпространили извън тях, пише The Washington Post.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648