От бледозелено до неоново: кои цветове ще са модни следващата пролет?

Любопитно 20.11.2022 08:34 Снимка: ДНЕС+

От бледозелено до неоново: кои цветове ще са модни следващата пролет?

Наред с неоновите тонове тренд ще бъдат и
пастелните

Постпандемичното настроение далеч не подминава модната индустрия. През изминалия пролетно-летен сезон отбелязахме силното присъствие на явлението dopamine dressing (или желанието да носим повече ярки цветове, които да ни оправят настроението). Това е сигурен признак, че идната пролет няма да изглежда по-вяла откъм цветове. Но рамо до рамо с активните нюанси, стигащи чак до неоново, ще присъстват и обичайните заподозрени – пастелните тонове.

1. Лавандулови

полета

Поизморени от яркото цикламено, присъщо за естетиката Barbiecore, немалко дизайнери се обръщат към различни вариации на лавандулата. Логична стъпка, след като Институтът за цветовете “Пантон” определи лилавия цвят Very Peri за нюанс на 2022. А според компанията за прогнозиране на тенденции WGSN бледолилавото ще е водещ цвят на 2023 г. Кръщават го Digital Lavender (букв. – дигитална лавандула), защото олицетворява спокойствие и виртуален ескапизъм.

Модните къщи смело се впускат в тази идея с пищно наметало с пайети (Valentino), дълга рокля с набори (Loewe) и весел костюм с флорални мотиви (Dries Van Noten). Versace пък дават смела заявка с артикули в по-наситен нюанс на лилавото, който асоциираме с Принс. Може би точно той има потенциала да замени цикламеното.

2. Лазурен бряг

Макар на тюркоазеното да не му бе посветено половин ревю (както се случи с цикламеното при Valentino за настоящата зима), малцина са дизайнерите, пренебрегнали го в колекциите си.

Виждаме го като вечерни тоалети при Alberta Ferretti и Bottega Veneta, както и под формата на дамски и мъжки костюм при Stella McCartney и Burberry.

3. Слънчеви лъчи

Цветът на слънцето действа весело и освежаващо на всеки подиум и гардероб. Според специалиста по цветовете Крис Брейзъл жълтото е символ на щастие, ново начало и яснота. За нюанса казват, че стимулира увереността и дори аналитичното мислене. Затова, ако все още нямате дреха в жълто, можете да се обърнете към подиумите на Victoria Beckham, Stella McCartney и Valentino за вдъхновение.

4. Цветът

на страстта

и войната

Любим нюанс на Кристиан Диор, огненочервеното ще бъде още по-силно застъпено през идния сезон. Латексовият тоалет на Бела Хадид от ревюто на Versace от колекция есен-зима 2022 г. даде ясната заявка, че червеното ще присъства все по-често на котешката пътека.

Освен на страст то е синоним на адреналин и опасност, вълнение и ярост. Червеното е цвят на крале и кралици, но и на войната и империята. Ето защо не е изненада колко много дизайнери го включват в цветовите си палитри и през идния сезон – от Alexander McQueen и Blumarine до Loewe и Thom Browne.

5. С аромат

на мента

Какъв по-свеж нюанс от този на ментата? През предстоящия топъл сезон очакваме той да краси както дневното, така и вечерното ни облекло. Поне така изглежда по фееричната рокля на Victoria Beckham, романтичната пола на Aliette и дългата коктейлна рокля на Givenchy.

6. Флуоресцентни

нюанси

Противно на очакванията на мнозина модни критици, киселинните нюанси нямат намерение да си тръгват от подиума. Неоновото зелено присъства в почти всяка визия в първата половина от ревюто на Fendi, чувствено розово виждаме при Versace, а яркото жълто-зелено подчертава силуетите при Undercover и изпъква на фона на калта от ревюто на Balenciaga.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583