Осем храни, богати на витамин А

Любопитно 07.07.2023 16:26 Снимка: ДНЕС+

Осем храни, богати на витамин А

Витамин А, съдържащ се в много храни, е важен мастноразтворим витамин, който играе съществена роля за цялостното човешко здраве. Важното хранително вещество се среща под две форми – ретинол, който се съдържа предимно в животински продукти, и провитамин А или бета-каротин, намиращ се в червени, жълти и някои зелени плодове и зеленчуци.

И двата вида витамин А се предлагат под формата на капки или капсули, но изследванията показват, че се усвояват най-добре с източници на хранителни мазнини. Консумацията на храни, богати на хранителното вещество, е доказано, че подпомага поддържането на репродуктивното здраве, зрението и имунната система. Различни видове витамин А на apteka.framar.bg могат да бъдат от полза за вашето здраве.

Храни, богати на витамин А

Много хранителни продукти съдържат витамин А, така че обикновено е лесно човек да си набави дневните нужди от диетата. Въпреки това следните осем храни са едни от най-добрите налични хранителни източници на витамина А.

  • Черен дроб

Черният дроб е най-богатият източник на витамин А. Една порция от 90 грама осигурява до 6600 микрограма или над 700% от препоръчителния дневен прием. Поради високото съдържание на важното хранително вещество, някои експерти препоръчват да се консумира черен дроб не повече от веднъж седмично, за да се избегне предозиране.

  • Млечни продукти

Млечните продукти като цяло са отличен източник на витамин А. В САЩ обаче много видове продукти, произведени от мляко, всъщност са допълнително обогатени с важното за здравето вещество. В зависимост от източника, една порция може да съдържа между 100 и 300 микрограма от витамина.

  • Сладък картоф

Един голям сладък картоф съдържа впечатляващите 1400 микрограма от витамина в обелката си. Това е повече от 150% от препоръчителния дневен прием в една-единствена порция. За хората, които спазват растителна диета, сладките картофи несъмнено са безценен източник на витамин А.

  • Спанак

Спанакът е известен с богатото си съдържание на хранителни вещества и то с причина. Половин чаша осигурява над 570 микрограма от витамина. Независимо дали се консумира суров, в зеленчукови шейкове или приготвен в ястие, спанакът е чудесен начин за получаване на фибри и витамин А едновременно.

  • Моркови

Подобно на много други оранжеви храни, морковите са отличен източник на бета-каротин. Половин чаша сурови моркови съдържа над 450 микрограма витамин А. Именно поради това кореноплодният зеленчук е полезен за здравето на очите.

  • Тиква

Всички сортове тиква съдържат известно количество витамин А, но оранжевата тиква е кралят, когато става дума за това хранително вещество. Едно парче тиквен пай може да осигури до 480 микрограма от витамина, което е над половината от препоръчителния дневен прием.

  • Чушки

Що се отнася до витамин А, цветът на чушките има значение. Червените сладки чушки съдържат значително количество – близо 120 микрограма в половин чаша. От друга страна, зелените чушки осигуряват едва 18 микрограма.

  • Пъпеш

Витамин А може да се разпадне при нагряване, така че суровите източници на хранителното вещество са за предпочитане. Пъпешът почти винаги се консумира суров, така че добавянето му към диетата може да увеличи значително приема на витамина. Половин чаша пъпеш може да осигури 135 микрограма.

CHF CHF 1 2.08244
GBP GBP 1 2.30152
RON RON 10 3.92918
TRY TRY 100 4.47396
USD USD 1 1.71971