Опасно ли е да ядем сурова риба?
Любопитно 16.11.2015 10:49
Напоследък става все по-популярно да се хапва суши. Все по-често се срещат специализирани ресторанти, предлагащи суши в различните му разновидности. Или пък вкусното японско ястие се включва в листа с ястия в ресторанти, които на пръв поглед не го предполагат.
Но така или иначе, интересът е голям, а предлагането зависи от търсенето, нали така.
Сушито съдържа сурова или маринована риба. Мнозина се чудят дали е безопасно да се консумира сурова риба, щом се предлага в ресторантите, то би трябвало да е проверена и да няма риск... Но в съмнителния разум на българина (и с основание) това с проверката далеч не е гаранция за сигурност.
Но нека уточним правилото – опасно ли е да се консумира сурова риба или не?
Суровата риба крие опасност от заразяване с бактерии и може да предизвика инфекции. Независимо дали е напълно сурова или е маринована. Има един вид суши Ceviche, който представлява маринована риба в цитрусов сок. След което бива сготвена откъм кожата. В зависимост от времето, което е маринована рибата, самия сок прониква в различна степен през месото. Та досега няма съвсем ясни доказателства за това дали мариноването е достатъчна мярка за унищожаване на микробите в суровата риба.
Най-сигурният начин е да се доверим само на проверен/доказан магазин и продавач на риба.
Някои специалисти съветват рибата да се замразява. Това е най-сигурният начин за унищожаване на бактериите. Охлаждането на рибата в хладилника не е достатъчно, тъй като повечето видове бактерии виреят на хладно.
Затова, ако имате някакви притеснения, можете да замразявате рибата, преди да я сготвите. А що се отнася до храненето в риба и рибни ястия в ресторантите, това решение оставяме изцяло на вас. /kulinar.bg
Но така или иначе, интересът е голям, а предлагането зависи от търсенето, нали така.
Сушито съдържа сурова или маринована риба. Мнозина се чудят дали е безопасно да се консумира сурова риба, щом се предлага в ресторантите, то би трябвало да е проверена и да няма риск... Но в съмнителния разум на българина (и с основание) това с проверката далеч не е гаранция за сигурност.
Но нека уточним правилото – опасно ли е да се консумира сурова риба или не?
Суровата риба крие опасност от заразяване с бактерии и може да предизвика инфекции. Независимо дали е напълно сурова или е маринована. Има един вид суши Ceviche, който представлява маринована риба в цитрусов сок. След което бива сготвена откъм кожата. В зависимост от времето, което е маринована рибата, самия сок прониква в различна степен през месото. Та досега няма съвсем ясни доказателства за това дали мариноването е достатъчна мярка за унищожаване на микробите в суровата риба.
Най-сигурният начин е да се доверим само на проверен/доказан магазин и продавач на риба.
Някои специалисти съветват рибата да се замразява. Това е най-сигурният начин за унищожаване на бактериите. Охлаждането на рибата в хладилника не е достатъчно, тъй като повечето видове бактерии виреят на хладно.
Затова, ако имате някакви притеснения, можете да замразявате рибата, преди да я сготвите. А що се отнася до храненето в риба и рибни ястия в ресторантите, това решение оставяме изцяло на вас. /kulinar.bg
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26842 |
![]() |
10 | 3.86322 |
![]() |
100 | 4.09174 |
![]() |
1 | 1.67337 |
Последни новини
- 22:33 Черно море пак победи Спартак на собствения му стадион
- 22:20 Хороскоп за неделя, 17 август 2025 г.
- 19:31 В пет области на страната пенсионерите са над 40% от населението
- 19:19 Сгодени ли са Лиъм Хемсуърт и Габриела Брукс
- 19:04 Врязалият се в автобус Виктор е със счупени прешлени и две ребра
- 18:51 Да бъдеш Мадона
- 18:39 Постоянен ареста за мъжа, подал неверен сигнал за взривоопасно устройство на Летище „Васил Левски“
- 18:27 Община Бургас поиска помощ от военните за овладяване на пожара край Българово