Обвиненията към Марк Зукърбърг

Любопитно 28.10.2021 15:46 Снимка: ДНЕС+

Обвиненията към Марк Зукърбърг

Последните месеци отново не са никак лесни за Марк Зукърбърг, но той сякаш вече е свикнал все за нещо да го обвиняват. Досега причината обаче бе социалната мрежа Facebook. А сега двамата със съпругата му Присила Чан се забъркаха в друг скандал.

Двамата бивши служители, които са работели в дома на семейството, се оплакаха от сексуален тормоз и дискриминация от страна на колегите си и нередовно изплащане на заплатите от страна на двойката работодатели.

И двете жалби са подадени миналия месец в Окръжния съд на Сан Франциско. Едната е от името на Миа Кинг, която е описана в съдебните документи като чернокожа жена и член на ЛГБТК общността. Тя работи в охранителната компания Limitless Specialty Services и няколко месеци се грижи за сигурността на семейството.

Пред съда Кинг твърди, че е била "подложена на продължаващ модел на расов и сексуален тормоз и дискриминация" от колеги служители. Също така неведнъж е била жертва на коментари относно сексуалната си ориентация. Освен това й е било повтаряно, че мъжете командват тук. А обвиненията към съпрузите са, че никога не е получавала компенсация за допълнителен труд.

Втората жалба е от мъж на име Джон Доу, който открито се определя като хомосексуален и страдащ от епилепсия. Той работи като "мениджър домакински операции" на семейството от януари 2017 г. до март 2019 г.

По думите на Доу, по време на работата си е бил "незаконно обиждан, осмиван, унижаван, опипван и подлаган на сексуален тормоз" от колеги служители. Той също твърди, че често е работил по повече от осем часа на ден, като допълнителният труд не му е бил заплащан.

Освен това никой не се е съобразявал с епилепсията му, карали са го да носи тежки предмети, а почивките, които са му се полагали, били прекалено кратки, цитират го от People.

Бен Лаболт, говорител на Зукърбърг и Чан пък заяви публично, че след "отделни многоседмични разследвания" твърденията, направени в жалбите, "не могат да бъдат доказани". Адвокатите на ищците пък бяха категорични, че те "се стремят да упражнят конституционните си права, за да бъде истината чута".

Нито Зукърбърг, нито Чан, нито други обвиняеми, посочени в жалбата, не са отговорили официално на твърденията в съда. Засега няма насрочени изслушвания в зала./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448