Обратният ефект на кафето

Любопитно 15.09.2021 13:39 Снимка: ДНЕС+

Обратният ефект на кафето

Безброй хора по цял свят започват деня си със задължителната чаша кафе. И обикновено причините са две - уникалният му вкус и ободряващият ефект.

Без съмнение, кафето е най-предпочитаният източник на твърд кофеин. Любимата ни сутрешна напитка съдържа около 90 милиграма кофеин, което е три-четири пъти повече от количеството в повечето видове чай.

Според учените обаче кофето може да има обратен ефект, да спре да ни събужда. "Парадоксът на кофеина е, че в краткосрочен план той засилва вниманието и бдителността. Помага и с някои когнитивни задачи", уточнява Марк Щайн, професор по психиатрия във Вашингтонския университет пред New York Times.

Но в дългосрочен план, дори и след консумацията му, можем да изпитаме така нареченото налягане за сън, или хомеостатично задвижване на съня. Това е естествената нужда от сън, която се засилва през деня. И най-доброто, което можем да направим в този момент, е да си легнем и да затворим очи.

С времето нашето тяло изгражда толерантност към кофеина, защото черният ни дроб започва по-бързо да произвежда протеините, които го разграждат, и то просто спира да ни действа.

Стигнем ли до този момент, експертите съветват да си дадем кратка пауза и да заложим на друг вид ободрителни напитки или дейности, като кратката разходка/lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648