Някои храни са по-вкусни през ноември...

Любопитно 06.11.2015 12:11

През настоящия сезон вкусът на някои зеленчуци просто е по-добър, твърди Тара О'Брайди – автор на книгата My Favorite Recipes for Any and Every Day.

Според нея месец ноември е чудесен за зеленчуците от семейство зелеви, особено за брюкселското зеле. То става особено вкусно, тъй като ниските температури „смекчават“ характерната му горчивина. Вкусни са и други зеленчуци като зеле и къдраво зеле.

Препоръчително е да се подбират такива зеленчуци, които са с ярки цветове. Зелето и брюкселското зеле трябва да се усещат тежки за размера си.

Определено се намираме в сезона и на коренните зеленчуци – трябва да се запасим с моркови, пащърнак, ряпа, целина. При измръзване те превръщат съдържащото се в тях нишесте в захар. Тях можем да добавим в супата или да изпечем до златисто и да консумираме, пояснява О'Брайди.

Подобно на морковите, празът също черпи своите вкусови ползи от понижените температури и измръзването. Препоръчително е да подбираме стръкове, които са с най-много бял и светлозелен цвят – те са най-свежи. Тара О'Брайди допълва, че запърженият праз е чудесен с яйца. Той е изключително подходяща и като добавка към картофената супа.

Кромидият лук през есента и зимата е много по-ароматен, отколкото през останалите сезони на годината. „Зимният“ лук трябва да има по-тъмна и по-дебела обвивка. Препоръчително е да подбираме такива, които нямат наранявания. По-твърд и с по-ниско съдържание на вода, лукът през този сезон се готви и по-продължително.

Богатите на витамин C червени боровинки могат да се използват като добавка в различни сладкиши, а също така и към различни алкохолни напитки./puls.bg

CHF CHF 1 2.08001
GBP GBP 1 2.26238
RON RON 10 3.86642
TRY TRY 100 4.10427
USD USD 1 1.67868