Някои храни са по-вкусни през ноември...
Любопитно 06.11.2015 12:11
През настоящия сезон вкусът на някои зеленчуци просто е по-добър, твърди Тара О'Брайди – автор на книгата My Favorite Recipes for Any and Every Day.
Според нея месец ноември е чудесен за зеленчуците от семейство зелеви, особено за брюкселското зеле. То става особено вкусно, тъй като ниските температури „смекчават“ характерната му горчивина. Вкусни са и други зеленчуци като зеле и къдраво зеле.
Препоръчително е да се подбират такива зеленчуци, които са с ярки цветове. Зелето и брюкселското зеле трябва да се усещат тежки за размера си.
Определено се намираме в сезона и на коренните зеленчуци – трябва да се запасим с моркови, пащърнак, ряпа, целина. При измръзване те превръщат съдържащото се в тях нишесте в захар. Тях можем да добавим в супата или да изпечем до златисто и да консумираме, пояснява О'Брайди.
Подобно на морковите, празът също черпи своите вкусови ползи от понижените температури и измръзването. Препоръчително е да подбираме стръкове, които са с най-много бял и светлозелен цвят – те са най-свежи. Тара О'Брайди допълва, че запърженият праз е чудесен с яйца. Той е изключително подходяща и като добавка към картофената супа.
Кромидият лук през есента и зимата е много по-ароматен, отколкото през останалите сезони на годината. „Зимният“ лук трябва да има по-тъмна и по-дебела обвивка. Препоръчително е да подбираме такива, които нямат наранявания. По-твърд и с по-ниско съдържание на вода, лукът през този сезон се готви и по-продължително.
Богатите на витамин C червени боровинки могат да се използват като добавка в различни сладкиши, а също така и към различни алкохолни напитки./puls.bg
Според нея месец ноември е чудесен за зеленчуците от семейство зелеви, особено за брюкселското зеле. То става особено вкусно, тъй като ниските температури „смекчават“ характерната му горчивина. Вкусни са и други зеленчуци като зеле и къдраво зеле.
Препоръчително е да се подбират такива зеленчуци, които са с ярки цветове. Зелето и брюкселското зеле трябва да се усещат тежки за размера си.
Определено се намираме в сезона и на коренните зеленчуци – трябва да се запасим с моркови, пащърнак, ряпа, целина. При измръзване те превръщат съдържащото се в тях нишесте в захар. Тях можем да добавим в супата или да изпечем до златисто и да консумираме, пояснява О'Брайди.
Подобно на морковите, празът също черпи своите вкусови ползи от понижените температури и измръзването. Препоръчително е да подбираме стръкове, които са с най-много бял и светлозелен цвят – те са най-свежи. Тара О'Брайди допълва, че запърженият праз е чудесен с яйца. Той е изключително подходяща и като добавка към картофената супа.
Кромидият лук през есента и зимата е много по-ароматен, отколкото през останалите сезони на годината. „Зимният“ лук трябва да има по-тъмна и по-дебела обвивка. Препоръчително е да подбираме такива, които нямат наранявания. По-твърд и с по-ниско съдържание на вода, лукът през този сезон се готви и по-продължително.
Богатите на витамин C червени боровинки могат да се използват като добавка в различни сладкиши, а също така и към различни алкохолни напитки./puls.bg
![]() |
1 | 2.08001 |
![]() |
1 | 2.26238 |
![]() |
10 | 3.86642 |
![]() |
100 | 4.10427 |
![]() |
1 | 1.67868 |
Последни новини
- 23:54 Хороскоп за четвъртък, 21 август 2025 г.
- 19:38 ФСБ: Има задържани и убити украински диверсанти в Брянска област
- 19:30 Медведчук: Киев трябва да разбере, че при всички случаи ще загуби Донбас
- 19:23 Зеленски: Русия нанесе удар по газова разпределителна станция в региона на Одеса
- 19:16 В Генерал Тошево убиха фотограф, защото направил забележка за силен шум
- 19:08 АПИ: Монтирани са реставрираните осветителни стълбове и част от парапета на Дунав мост при Русе
- 19:01 Чувствително понижение в цената на горивата през август
- 18:55 САЩ продават оръжието за Украйна с 10% надценка