Любопитно 09.11.2025 17:52 Снимка: iStockGettyImages
Новата мода в луксозните почивки
По целия свят пътуващите все по-често заменят халатите и шезлонгите с ветровки и кошници за събиране на храна
Оказва се, че все повече туристи, заминаващи на почивка, заменят удобствата на петзвездните хотели с преживявания, които ги потапят в местната култура: от лов на калмари до събиране на билки и реколта.
В луксозния хотел Casa Angelina на италианското крайбрежие Амалфи, гостите напускат елегантните си апартаменти и се отправят към морето. С въдица в ръка те отплават в Тиренско море, за да уловят сами следващия си обяд.
По целия свят пътуващите все по-често заменят халатите и шезлонгите с ветровки и кошници за събиране на храна. В тези "екскурзии за събиране на храна" те ловуват, събират растения или ходят на риболов, като често плащат сериозни суми за преживяването. Цените на подобни активности достигат няколкостотин евра за единична дейност, а престоят в специализирани ферми и курорти може да струва хиляди.
Търсенето на храна е толкова древно, колкото и самото човечество. Но през последното десетилетие то се е превърнало в изискано занимание, което привлича гостите на петзвездни хотели. В Италия например хотелите Rosewood Castiglion del Bosco в Сиена и Savoy във Флоренция предлагат обиколки за лов на трюфели.
Подобни преживявания се срещат на всички континенти. Във Fife Arms в Шотландия гостите участват в турове за събиране на диви растения, водени от местни експерти, които разкриват как растенията могат да се използват за чайове, подправки и дори козметика. В Rosewood Mayakoba в Плая дел Кармен, Мексико, туристите пък събират плодове и зеленчуци от собствената градина на хотела, които след това използват за приготвяне на храната си. Във Fogo Island Inn в Нюфаундленд, Канада, посетителите се учат да разпознават растения и да ги използват в напитки и ястия.
Завръщане към корените. Защо хората избират да работят за храната си именно по време на почивка?
"Темпото на съвременния живот се ускорява, а технологиите поглъщат все повече от вниманието ни. Затова расте нуждата да забавим ритъма и да се докоснем до земята, да активираме сетивата си и да преоткрием откъде идва храната", казва Винод Нараян, генерален мениджър на Wildflower Farms, курорт в долината Хъдсън, Ню Йорк. Преподавателката Дина Фалкони, която води походи, също споделя това усещане: "Хората копнеят за автентичност и връзка. Искат да усещат, да пипат, да участват." По време на нейните разходки, които струват около 500 долара, участниците се учат да разпознават, събират и използват растенията както в кулинарен, така и в уелнес контекст.

"Няма гаранция, че ще намерите това, което търсите, и точно това прави преживяването специално", казва Кристин Сунг Рапопорт, съсобственик на Wildflower Farms.
От морето до трапезата
Най-непредсказуемата, но и най-вкусна форма на това преживяване, остава риболовът. В Casa Angelina той се е превърнал в емблематична атракция. "Искахме нещо, което надхвърля обикновените туристически разходки и да е възможност гостите да се поставят в ролята на местните рибари", обяснява Марина Румоло, портиер на хотела и създател на експедицията. "Става дума за забавяне на темпото."
"Риболовът на калмари в Casa Angelina е преживяване, което никой ресторант или обиколка не може да предложи", казва Кайл Селцер, гост на хотела. Местният рибар Джампиеро Ирасе, който води излетите, добавя: "Това е нашият живот от поколения. Когато вземем гости с нас, споделяме нашия свят."
Преживяването продължава два дни и може да се резервира само при планиране на пътуването. Първата вечер гостите се отправят на риболов с традиционна дървена лодка, а на следващия ден местен готвач ги учи как да приготвят улова си по старинна рецепта. Обядът се сервира на терасата в ресторанта, съчетан с регионални вина.
Подобни инициативи "от океана до трапезата" стават все по-популярни. Във Four Seasons Resort Bali в залива Джимбаран, например, туристите прекарват шестчасов тур с местен рибар, посещават пазар, а после се включват в кулинарен курс с готвача на хотела.
Новото лице на лукса
Независимо дали става дума за лов на калмари или за бране на маслини, идеята е една: активно участие в местната култура, а не просто наблюдение отстрани. Според Фалкони пътешествениците: "Те живеят в изкуствен свят и жадуват за нещо истинско."
Тази тенденция показва и промяна в самото разбиране за лукс. Ако някога луксът означаваше пълен комфорт и обслужване, днес той все по-често означава възможността сам да свършиш работата, стига тя да води до истинско, местно и неповторимо преживяване.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.10033 |
GBP
|
1 | 2.21976 |
RON
|
10 | 3.8459 |
TRY
|
100 | 4.00779 |
USD
|
1 | 1.69175 |
Последни новини
- 19:31 Украйна е получила 52 млрд. долара от Запада за една година
- 19:19 На маратон в Бургас: 2000 бегачи от цялата страна и чужбина бягаха до 42 километра
- 19:08 САЩ разположиха в Европа група стратегически бомбардировачи B-52
- 18:57 Ройтерс: Русия превзе селището Рибне в Запорожка област
- 18:47 Асен Василев за "Лукойл": Рафинерия не може да бъде продадена за две седмиции
- 18:36 "Футболът ще победи". От "Левски" с обръщение до феновете след загубата от ЦСКА
- 18:25 Вулканът Тефтан в Иран показва признаци на събуждане (ВИДЕО)
- 18:14 Рибакина разбуни духовете с бойкот след спечелването на титлата в Рияд