Не забравяйте водата!

Любопитно 03.05.2022 18:50 Снимка: ДНЕС+

Не забравяйте водата!

Човек трудно може да пренебрегне храната - няма как да забравим да похапнем, след като самият организъм ни "припомня" за това.

Но не е същото и с приема течности. Те със сигурност с много по-голяма лекота могат да се пренебрегнат.

Въпреки че препоръчителният дневен прием на вода може да варира, едно е сигурно - жизненоважно е да останем винаги хидрирани. И ако се питаме защо - ето няколко основни причини (oще повече когато сме пред прага на летния сезон).

Красива кожа

Питейната вода помага на кожата да задържа влагата, което повишава еластичността и намалява до голяма степен видимостта на бръчките.

Снимка 572629

 

Водата помага също за изхвърляне на токсините и за намаляване на черните точки и останалите несъвършенства по кожата. Дори и за изчистване на акнето.

Кръвното налягане

Кръвта се състои от около 90% вода. Затова дехидратацията може да доведе до сгъстяване на кръвта - което от своя страна повишава кръвното налягане. А високото кръвно може да причини животозастрашаващи състояния. Затова е важно да пием достатъчно вода, за да го понижим.

Ползите за мозъка

Тъй като мозъкът е съставен 80% от вода, съответно хидратацията е от съществено значение.

Снимка 572630

 

Тя подобрява концентрацията и усвояването на знания, помага за балансиране на настроението и емоциите и служи за поддържане на функцията на паметта.

Слюнката

Водата съставлява и 99.5% от слюнката - която пък е отговорна за храносмилането на храната и поддържането на устната хигиена.

Без достатъчно количество слюнка рискът от орални проблеми се увеличава значително.

Телесната температура

Пиенето на вода ще помогне на тялото да остане добре охладено при високи външни температури. Защото когато тялото се загрее, водата излиза на повърхността на кожата и се изпарява - което има охлаждащ ефект.

Снимка 572628

 

Храносмилателната система

Червата се нуждаят от голямо количество вода, за да функционират добре. Дехидратацията може да причини храносмилателни проблеми, запек и прекомерни нива на стомашна киселина.

И ставите

Водата е важна за поддържането на хрущяла и съединителната тъкан, която покрива и защитава краищата на нашите кости, напомня Stars Insider.

Дългосрочната дехидратация може да доведе до намаляване на въпросния хрущял, което пък от своя страна да предизвика болка и увреждане на ставите./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648