
Любопитно 12.10.2024 11:54 Снимка: ДНЕС+
Най-вкусният начин да приготвим есенните зеленчуци
Есента си дойде и му мина времето на гриловете, барбекютата и леките похапвания навън. Когато застудее, прекарваме повече време вкъщи и по-често си приготвяме различни вкусни ястия. Ако сме вегетарианци, те са предимно зеленчукови, а ако обаче да си похвапваме и месо, зеленчуците са най-добрата гарнитура към тях. Затова трябва да знаем как да ги приготвяме вкусно.
Някои хора казват, че не обичат зеленчуци, а истината е, че просто може би не знаят как да си ги приготвят наистина вкусно. Разбира се, не можем да говорим за универсална рецепта за всички видове и в случая се придържаме към сезонните есенни предложения. Те, за разлика от летните зеленчуци като домати и краставици, си изискват термична обработка. И при нея има някои тънкости. Тях ни разкрива кулинарката Карълайн Чембърс през CNN.
Въпреки че вероятно имаме любим зеленчук, който можем да ядем ежегодно, препоръката е да се придържаме най-вече към сезонните предложения, които са най-наситени на вкус и полезни вещества, а и най-свежи и естествени. За есента това са моркови, цвекло, тиква, зеле, карфиол, целина, пашърнак, сладък картоф, патладжан, броколи, чушки - разнообразието е наистина голямо.
И, според Чембърс, всички тези есенни зеленчуци стават най-вкусни, когато ги изпечем - и то на по-висока температура и за по-дълго време, отколкото вероятно си мислим, че е необходимо. Нейният съвет е да ги печем между 35 и 40 минути на температура между 200 и 220 градуса.
С това печене на по-високи градуси зеленчуците получават правилната и най-вкусна текстура - леко хрупкави отвън и с нежна сърцевица. Не е задължително, но може да разбъркаме зеленчуците по средата на печенето - иначе просто от едната страна ще станат по-запечени. Важно е и да не изпуснем правилния момент кога да ги извадим, защото след като станат златистокафяви по крайчетата, им трябва още съвсем малко, за да изгорят.
Относно това с какво да подправим зеленчуците, за да станат вкусни - те самите са достатъчно ароматни и не им трябва много. Може да използваме зехтин, сол, черен пипер и чесън. Разбира се, може да приготвим и дресинг за тях, който може да е просто чесън, зехтин и лимонов сок или пък нещо по-специално и по наш вкус.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09381 |
![]() |
1 | 2.32505 |
![]() |
10 | 3.86436 |
![]() |
100 | 4.39558 |
![]() |
1 | 1.72487 |
Последни новини
- 21:47 Тежка катастрофа във Варна: 25-годишен моторист е загинал
- 21:18 Хороскоп за събота, 31 май 2025 г.
- 19:34 Хижари от цялата страна се събраха на конференция за бъдещето на хижите
- 19:27 Дават на съд 15-годишното момче от Пловдив за смъртта на майка му, малтретирала го с години
- 19:20 Злато "изтича" от ядрото на Земята
- 19:13 Франция забранява пушенето на открити обществени места, посещавани от деца
- 19:05 500 удара с дронове-камикадзе на ден: Руският ВПК променя войната в Украйна
- 18:57 Кремъл: Путин е готов на среща с Тръмп и Зеленски, но само след резултати от преговорите в Истанбул