Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
Любопитно 05.05.2017 12:44
Пастата е международна храна номер 1, тя е навсякъде. Универсална за приготвяне, понася най-разноообразни сосове, плънки, гарнитури и се влага във всяко ядене - от салатата до десерта.
В тотално глобализирания кулинарен свят обаче има един особен вид паста, обявен за най-редкия в света. Това е su filindeu, която се прави само от три жени в света - в Нуоро, град в областта Сардиния, Италия, пише списание Hera.bg
Традицията да се приготвя су филиндеу тръгва от поне 300 години. Тя се прави само в този град в света и се сервира само в три ресторанта близо до Нуоро.
В миналото жените приготвяли пастата, оставяли я да съхне в платнени торби и са я приготвяли в животински бульон, най-често овчи. Славата й се разнася извън Нуоро чрез религиозните пилигрими, които минавали през града за двугодишния фестивал на св. Франческо. Вероятно от тях тръгва и името - "Божествените нишки".
Су филиндеу се прави само от три съставки - грис (италианското брашно semolina), сол и вода. Буквално Су филиндеу означава "нишките на Бога" (от диалект) и това е точно така - пастата е тънка като конец и много нежна като текстура. Тестото се омесва без пропорции - усетът кое колко се добавя е част от майсторлъка на жените, които го правят.
Замесва се тесто, докато стане еластично и може да се тегли на нишки. От цилиндричната форма, с която се започва, трябва да се направят точно 256 броя разпъвания, докато не се получи дебелина на нишката, по-тънка от фиде. Така разточената паста се омотава внимателно около кръгла рамка, подобна на гергеф и се оставя да изсъхне.
Сухата паста се начупва на парчета, които се сваряват. Нужна е съвсем малко кулинарна обработка. Традиционно и днес пастата се сварява в бульон, а готовото ястие се поръсва с прясно настъргано пекорино, но може и да бъде гарнитура към ястия с морски дарове.
Пастата Су филиндеу е с изключителна трудна технология, която може да бъде научена само от човек на човек и са нужни години практика, за да се стигне майсторството на тези жени.
Затова движението Slow food, чиято кауза е опазването на редки суровини, храни, технологии за приготвянето, типични единствено за определени региони, е включило пастата в съкровищницата от вкусове и Су филиндеу е един от италианските президиуми. Само желанието у младите поколения да се опазят традиционните вкусове ще реши дали най-рядката паста на света няма да изчезне завинаги. /Hera.bg
В тотално глобализирания кулинарен свят обаче има един особен вид паста, обявен за най-редкия в света. Това е su filindeu, която се прави само от три жени в света - в Нуоро, град в областта Сардиния, Италия, пише списание Hera.bg
Традицията да се приготвя су филиндеу тръгва от поне 300 години. Тя се прави само в този град в света и се сервира само в три ресторанта близо до Нуоро.
В миналото жените приготвяли пастата, оставяли я да съхне в платнени торби и са я приготвяли в животински бульон, най-често овчи. Славата й се разнася извън Нуоро чрез религиозните пилигрими, които минавали през града за двугодишния фестивал на св. Франческо. Вероятно от тях тръгва и името - "Божествените нишки".
Су филиндеу се прави само от три съставки - грис (италианското брашно semolina), сол и вода. Буквално Су филиндеу означава "нишките на Бога" (от диалект) и това е точно така - пастата е тънка като конец и много нежна като текстура. Тестото се омесва без пропорции - усетът кое колко се добавя е част от майсторлъка на жените, които го правят.
Замесва се тесто, докато стане еластично и може да се тегли на нишки. От цилиндричната форма, с която се започва, трябва да се направят точно 256 броя разпъвания, докато не се получи дебелина на нишката, по-тънка от фиде. Така разточената паста се омотава внимателно около кръгла рамка, подобна на гергеф и се оставя да изсъхне.
Сухата паста се начупва на парчета, които се сваряват. Нужна е съвсем малко кулинарна обработка. Традиционно и днес пастата се сварява в бульон, а готовото ястие се поръсва с прясно настъргано пекорино, но може и да бъде гарнитура към ястия с морски дарове.
Пастата Су филиндеу е с изключителна трудна технология, която може да бъде научена само от човек на човек и са нужни години практика, за да се стигне майсторството на тези жени.
Затова движението Slow food, чиято кауза е опазването на редки суровини, храни, технологии за приготвянето, типични единствено за определени региони, е включило пастата в съкровищницата от вкусове и Су филиндеу е един от италианските президиуми. Само желанието у младите поколения да се опазят традиционните вкусове ще реши дали най-рядката паста на света няма да изчезне завинаги. /Hera.bg
CHF
|
1 | 2.09157 |
GBP
|
1 | 2.23166 |
RON
|
10 | 3.84031 |
TRY
|
100 | 3.88827 |
USD
|
1 | 1.66086 |
Последни новини
- 11:05 Русия обяви Deutsche Welle за "нежелана организация"
- 11:03 ГЕРБ/СДС и ИТН: Ще подкрепим в зала само удължителния бюджет
- 11:02 Зафиров: Няма да участваме в разговори за правителство в този парламент
- 10:56 Заради необосновано повишаване на цените:КЗП започна проверки, санкциите са от 5000 до 100 000 лв.
- 10:52 Дъно! Радостин Василев налага с ритници и шамари депутат от ДПС в пленарна зала
- 10:48 След сваления дрон: Ердоган предупреди Русия и Украйна да спрат с атаките в Черно море
- 10:40 Тръмп нареди блокада на „санкционираните петролни танкери“ към Венецуела
- 10:33 Включиха отново шести блок на АЕЦ "Козлодуй" в електроенергийната система