Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света

Любопитно 05.05.2017 12:44

Пастата е международна храна номер 1, тя е навсякъде. Универсална за приготвяне, понася най-разноообразни сосове, плънки, гарнитури и се влага във всяко ядене - от салатата до десерта.

В тотално глобализирания кулинарен свят обаче има един особен вид паста, обявен за най-редкия в света. Това е su filindeu, която се прави само от три жени в света - в Нуоро, град в областта Сардиния, Италия, пише списание Hera.bg

Традицията да се приготвя су филиндеу тръгва от поне 300 години. Тя се прави само в този град в света и се сервира само в три ресторанта близо до Нуоро.

В миналото жените приготвяли пастата, оставяли я да съхне в платнени торби и са я приготвяли в животински бульон, най-често овчи. Славата й се разнася извън Нуоро чрез религиозните пилигрими, които минавали през града за двугодишния фестивал на св. Франческо. Вероятно от тях тръгва и името - "Божествените нишки".

Су филиндеу се прави само от три съставки - грис (италианското брашно semolina), сол и вода. Буквално Су филиндеу означава "нишките на Бога" (от диалект) и това е точно така - пастата е тънка като конец и много нежна като текстура. Тестото се омесва без пропорции - усетът кое колко се добавя е част от майсторлъка на жените, които го правят.

Замесва се тесто, докато стане еластично и може да се тегли на нишки. От цилиндричната форма, с която се започва, трябва да се направят точно 256 броя разпъвания, докато не се получи дебелина на нишката, по-тънка от фиде. Така разточената паста се омотава внимателно около кръгла рамка, подобна на гергеф и се оставя да изсъхне.

Сухата паста се начупва на парчета, които се сваряват. Нужна е съвсем малко кулинарна обработка. Традиционно и днес пастата се сварява в бульон, а готовото ястие се поръсва с прясно настъргано пекорино, но може и да бъде гарнитура към ястия с морски дарове.

Пастата Су филиндеу е с изключителна трудна технология, която може да бъде научена само от човек на човек и са нужни години практика, за да се стигне майсторството на тези жени.

Затова движението Slow food, чиято кауза е опазването на редки суровини, храни, технологии за приготвянето, типични единствено за определени региони, е включило пастата в съкровищницата от вкусове и Су филиндеу е един от италианските президиуми. Само желанието у младите поколения да се опазят традиционните вкусове ще реши дали най-рядката паста на света няма да изчезне завинаги. /Hera.bg


CHF CHF 1 2.09157
GBP GBP 1 2.23166
RON RON 10 3.84031
TRY TRY 100 3.88827
USD USD 1 1.66086