Най-редките и нетипични цветове на човешките очи

Любопитно 06.05.2023 11:16 Снимка: ДНЕС+

Най-редките и нетипични цветове на човешките очи

Очите са не само изключително важен орган за човека, но е и една от най-красивата части от тялото. Чрез тях не само възприемаме света около нас, но и изразяваме своите чувства и състояния.

Ирисът на окото е най-привлекателната част от него. Той може да бъде оцветен в различни нюанси - от тъмни, почти черни, до съвсем светли, сини сили зелени оттенъци. Нещо, което зависи от вариациите на гените.

При някои хора се срещат наистина редки и нетипични цветове на очите. Те са резултат от генетични мутации, които засягат количеството или вида на пигментацията в ириса.

Ето някои от тях, подбрани от Healthily.

Kехлибарени

Това е един от най-редките цвят на очите. Представлява смесица от кафяво и жълто и често се описва като златист или наподобяващ мед. Това се дължи на отлагането на жълт пигмент в ириса, наречен липохром.

Снимка 616812

Източник: iStock

Най-често се срещат в Азия и Южна Америка, макар и да могат да бъдат открити и в други части на света.

Виолетови

Също рядък и нетипичен цвят. Той е резултат от липсата на меланин в ириса, което кара очите да изглеждат виолетови.

Снимка 616815

Източник: iStock

Характерни са за хората с албинизъм - генетично състояние, предизвикано от нарушение в образуването на пигмента меланин.

Черни

Много тъмните очи имат голямо количество меланин, заради което те изглеждат почти черни.

Снимка 616817

Източник: iStock

Черният цвят могже да се дължат и на рядко, генетично състояние, наречени аниридия. Характеризира се с пълна или частична липса на ирис и може да засегне частично или изцяло зрението.

Зелени

Едва 2% от населението в света притежава зелен цвят на очите. Те са резултат от ниско количество меланин и наличието на жълтия пигмент липохром.

Снимка 616814

Източник: iStock

Всъщност този цвят очи не е наистина зелен. Всичко се дължи на специфичното пречупване на светлината, което създава илюзията за цвета.

Сини очи

Синьото в различните му оттенъци е най-светлият възможен цвят, който може да се срещне при очите. Те са красиви, но и изключително чувствителни и податливи на увреждания от ултравиолетовите лъчи.

Снимка 616813

Източник: iStock

След кафявия, синият е най-често срещания при хората цвят на очите.

Кафяви очи

Най-разпространени в световен мащаб са тъмните очи. Кафявото е доминиращ в човешкия вид и в много части на света е почти единственият цвят, присъстващ в ириса.

Снимка 616816

Източник: iStock

По-рядко се среща в страните около Балтийско море и в Скандинавия./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482