Най-полезните плодове при диабет
Любопитно 14.03.2017 12:31
Диабетът налага спазването на диета, съобразена със състоянието на пациента. Тя е необходима, за да се контролират нивата на кръвната захар и инсулина. Ако не бъдат контролирани това може да доведе до сериозни увреждания на други органи и системи в тялото.
Лишенията от определени храни могат да доведат до дефицити на някои хранителни вещества. Най-вече сладките храни биват строго контролирани или почти изключвани. Към това число спадат и плодовете, с които трябва да се внимава при наличие на диабет.
Има обаче определени плодове, които са много полезни за диабетици, защото са богати на фибри, които облагодетелстват обработката на въглехидратите. Освен това в тях се съдържат антоцианини, които допринасят за контрола на кръвната захар и правилната абсорбция на въглехидратите в тялото. Кои са те?
Гуава
Гуавата е много добър източник на антиоксиданти, които са важни за поддържане здравословни нива на кръвната захар. В нея има още диетични фибри, които понижават риска от възникване на диабет тип 1 и 2 при застрашени пациенти. Полезна е още за поддържане на кръвното налягане в нормални граници.
Череши
Черешите са богати на споменатите вече антоцианини, контролиращи нивата на кръвната захар. Тези биоактивни вещества са важни и защото понижават секрецията на собствен инсулин от панкреаса с 50% и подобряват чувствителността на клетките към него. Така много по-ефективно се контролират диабетът и предиабетните състояния.
Круши
Въпреки че крушите са сладък плод, те са полезни в контрола на диабета. Много богати са на витамини – А, В1, В2, С и Е. В допълнение крушите са много наситени с фибри, което прави процеса на обработка на захарите в тях полезен и незастрашителен за страдащите от диабет.
Крушите допринасят за подобряване на нивата на холестерола, което е полезно за сърдечносъдовата система.
Портокали
В портокалите също се съдържат високи нива на витамин С, както и завидни количества фибри. Те са с нисък гликемичен индекс, пише naturalnews.com, което е важно за поддържането на оптимални нива на глюкозата в кръвта.
Грейпфрут
Грейпфрутът е сред най-богатите на витамин С плодове. В него подобно на портокала се съдържат много фибри.
Ябълки
Ябълките са едни от най-добрите приятели на диабетиците. Препоръчително е да се яде по една ябълка на ден, ако можете да изядете повече – още по-добре. Освен богати на фибри и витамини, ябълките съдържат големи количества пектин, контролиращ и холестерола в кръвта. Флавоноидите в ябълките имат свойството да понижават нуждата от инсулин с около 35%, така че не ги подценявайте. /az-jenata.bg
Лишенията от определени храни могат да доведат до дефицити на някои хранителни вещества. Най-вече сладките храни биват строго контролирани или почти изключвани. Към това число спадат и плодовете, с които трябва да се внимава при наличие на диабет.
Има обаче определени плодове, които са много полезни за диабетици, защото са богати на фибри, които облагодетелстват обработката на въглехидратите. Освен това в тях се съдържат антоцианини, които допринасят за контрола на кръвната захар и правилната абсорбция на въглехидратите в тялото. Кои са те?
Гуава
Гуавата е много добър източник на антиоксиданти, които са важни за поддържане здравословни нива на кръвната захар. В нея има още диетични фибри, които понижават риска от възникване на диабет тип 1 и 2 при застрашени пациенти. Полезна е още за поддържане на кръвното налягане в нормални граници.
Череши
Черешите са богати на споменатите вече антоцианини, контролиращи нивата на кръвната захар. Тези биоактивни вещества са важни и защото понижават секрецията на собствен инсулин от панкреаса с 50% и подобряват чувствителността на клетките към него. Така много по-ефективно се контролират диабетът и предиабетните състояния.
Круши
Въпреки че крушите са сладък плод, те са полезни в контрола на диабета. Много богати са на витамини – А, В1, В2, С и Е. В допълнение крушите са много наситени с фибри, което прави процеса на обработка на захарите в тях полезен и незастрашителен за страдащите от диабет.
Крушите допринасят за подобряване на нивата на холестерола, което е полезно за сърдечносъдовата система.
Портокали
В портокалите също се съдържат високи нива на витамин С, както и завидни количества фибри. Те са с нисък гликемичен индекс, пише naturalnews.com, което е важно за поддържането на оптимални нива на глюкозата в кръвта.
Грейпфрут
Грейпфрутът е сред най-богатите на витамин С плодове. В него подобно на портокала се съдържат много фибри.
Ябълки
Ябълките са едни от най-добрите приятели на диабетиците. Препоръчително е да се яде по една ябълка на ден, ако можете да изядете повече – още по-добре. Освен богати на фибри и витамини, ябълките съдържат големи количества пектин, контролиращ и холестерола в кръвта. Флавоноидите в ябълките имат свойството да понижават нуждата от инсулин с около 35%, така че не ги подценявайте. /az-jenata.bg
CHF
|
1 | 2.09157 |
GBP
|
1 | 2.23166 |
RON
|
10 | 3.84031 |
TRY
|
100 | 3.88827 |
USD
|
1 | 1.66086 |
Последни новини
- 12:51 Бум на хора с ТЕЛК отвори дупка от 178 млн. лв. в бюджета
- 12:43 Военната помощ за Украйна рязко спадна през втората половина на 2025 г.
- 12:38 Парламентът се отказа да обсъди проектобюджетите на НЗОК и на държавата за 2026 г.
- 12:35 Николай Василев: Влизаме в еврозоната с 15-годишно закъснение
- 12:32 ИТН поиска промени в Изборния кодекс и машини под наем за следващия вот
- 12:28 Германски депутат: Русия струпа около 360 000 войници в Беларус, на границата с НАТО
- 12:21 Крачка назад: ЕК смекчава правилата за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили
- 12:14 КС ще разгледа делата за отнетите правомощия на президента в ДАР, ДАНС и ДАТО