Най-едрите породи мечки в света

Любопитно 19.07.2021 12:02 Снимка: БГНЕС

Най-едрите породи мечки в света

Победителят в класацията на най-големите мечки в света е полярната /бяла/ мечка. Гигантът може да достигне дължина от три метра и да тежи над един тон. Територията на местообитание на огромния хищник е крайбрежната част на Северния ледовит океан. В сравнение с други мечки, шията му е по-издължена, главата е сплескана, а козината е дебела и дълга, съобщава Live Science.

Тези бозайници са отлични плувци и гмуркачи и са доста пъргави на сушата. Хранят се с представители на морската фауна: тюлени и моржове. Обичат птичи яйца и техните малки. Мечката няма да подмине и труповете на животни и риби, понякога се рови в сметищата и дори ограбва хранителните запаси на полярни изследователи.

Белите гиганти живеят около 30 години. На планетата има двадесет и осем хиляди от тези бозайници, от които шест хиляди са в Русия. Въпреки забраната за лова им около двеста от тези красиви животни умират всяка година.

Кодиак

Най-голямата кафява мечка в света – Кодиак заема почетното второ място в класацията. Масата на животното достига понякога до един тон, размерът на тялото е около 2,8 метра. Тялото му е мускулесто и жилаво, с голяма глава. Цветът на козината варира от тъмнокафяв до черен. Местообитание - Аляска (архипелаг Кодиак).

Кодиак е всеяден - изкопава корени, бере плодове и билки, лови сьомга по време на хвърляне на хайвера и не се гнуси от мърша. Предпочита уединението. Бозайникът е под държавна закрила - разрешено е да се отстрелват само 160 животни годишно. Днес броят им не надвишава 3 хиляди.

Сибирска кафява мечка

Сред големите кафяви братовчеди на Кодиак е сибирската кафява мечка, която е трета в класацията за най-едрите представители в семейството на тези животни. Теглото на най-големите индивиди достига 800 кг, а височината им - 2 м. 50 см. Животното е покрито с тъмнокафява козина. Живее в гъстите гори на Източен Сибир, Казахстан, Монголия и Китай. Диетата на този бозайник е 50% растителна и 50% животинска храна. Мечката е запален рибар и избира плитки води за риболов. Сибирската мечка също е самотник, зимува в бърлоги, където женските раждат малките си./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448