Нарушенията на съня вредят пряко на сърцето

Любопитно 24.03.2024 12:22 Снимка: ДНЕС+

Нарушенията на съня вредят пряко на сърцето

Хипертония, диабет, повишено теглото - причина или следствие?

Нарушението на съня е състояние, което засяга продължителността на съня, неговото качество, количество и времето на заспиване. Има хора, които заспиват малко след 20.00 и такива, които потъват в сън след полунощ и това ги съпътства в по-голямата част от живота. Тогава говорим за хора "кукувици" и "сови". Тези отклонения обаче не засягат нито един от гореизброените фактори и тези хора се счита, че имат здравословен сън, ако той е в диапазона 7-9 часа.

Почти всеки човек има периоди на нарушен сън. От малки децата започват да сънуват кошмари, които разстройват съня им. Ярките впечатления от деня, напрежението или стресовите ситуации са честа причина за късно заспиване, накъсване на съня с нощни пробуждания и дори до инсомния. Такива моменти са нормални реакции на психичното напрежение и нервната система и рядко водят до патологични за организма ефекти. Дългите периоди на некачествено спане и нарушения в съня обаче имат някои сериозни здравни последици, свързани предимно със сърдечната, ендокринната и когнитивната област.

Нарушен циркаден ритъм

Циркадният ритъм е фин механизъм за координация на редица биологични процеси. Той е физиологичният цикъл, който се повтаря при множество организми с период от около 24 часа и е регулиран от вътрешни часовници в тялото, известни като "циркадни часовници", реагиращи на външни сигнали като светлина и тъмнина. Циркадният ритъм играе важна роля в регулацията на съня и някои функции като температура на тялото, секреция на хормони и активност на нервната система.

Циркадният ритъм търпи нарушение, когато се измести обичайното време на заспиване и събуждане, както и при чести нощни прекъсвания на съня. Причините за това могат да са много различни, но ефекта обикновено води до засилена умора, раздразнителност, нарушена концентрация и когнитивни функции, нарушена температурна регулация и дисбаланс в хормоналните нива. Те, от своя страна, могат да повлияят на общото здраве и да бъдат свързани с по-висок риск от развитие на различни заболявания като сърдечносъдови болести, метаболитен синдром, депресия и дори неврологични нарушения.

Смисълът на съня за здравето на организма

Хората сме устроени нощно време да спим, за да възстановим енергията си и да се избавим от някои белтъчни "замърсявания", натрупващи се в мозъка - бета-амилоид и тау-протеин. Те обикновено са отговорни за намалената когнитивна функция при хронично недоспиване и не случайно се откриват в ексесивно количество при Болестта на Алцхаймер, различни други форми на деменция и някои невродегенеративни заболявания.

Сънят е състояние, при което организмът също намалява своята биологична активност и съхранява физиологичните функии на органи и системи по-дълго. Освен забавения метаболизъм и чревна перисталтика, хората със смарт часовници, които проследяват сърдечния си ритъм са забелязали, че в дълбок сън пулсът им може да спадне и под 50 удара в минута. Тази сърдечна "почивка" има директен ефект върху релаксацията на периферната нервна система, особено върху нейната реактивност. Не случайно отпочиналият след здрав сън човек е по-спокоен, психично уравновесен, ведър, по-неподатлив на депресия и паник-атаки. Но освен психосоматичните прояви, директно рефлектирани от некачествения сън, трябва да обърнем внимание на по-сериозните ефекти, които могат да доведат до нарушени цели механизми в организма и до някои тежки последици за сърцето.

Как се уврежда сърцето при хронично нарушение на съня?

Некачественото спане и сън са огромен риск за развитието на сърдечни заболявания, вкл. затлъстяване, хипертония и захарен диабет тип 2. Вярна е и обратната логика - хората с високо артериално налягане, диабет и затлъстяване често имат нарушения на съня. Когато това е факт, цикълът се затваря и трябва да се потърси професионална помощ, която ефикасно да се занимае с отстраняване на проблема нарушен сън, за да може ефекта на здравия сън да допринесе здравословни ползи върху тези хронични заболявания.

Недостатъчният или нередовен сън се отразяват негативно върху всеки диетичен режим, който цели редуциране на тегло, повишават нивата на стрес и се отразяват директно върху редица фактори в начина на живот, които независимо увеличават риска от сърдечносъдови проблеми. Разстройството на съня увеличава нивата на стресовите хормони, особено кортизол, който е хормонът "убиец" на менталното и сърдечно здраве. Крайно изтощение, изнервеност, рязка смяна на настроенията, понякога силна превъзбуда, паметови нарушения, липса на концентрация, хистеричност, сърцебиене, напрегнат пулс, чувствителен стомах и мн.др. са само част от негативните промени, които всеки човек, изпаднал в период на нарушения на съня усеща или е усещал някога. За справка, един от всеки трима в света е имал такъв период.

Съществува и обратната проява, която е симптом на много форми на нарушение на съня - прекомерната дневна сънливост. Има хора, които спят некачествено нощем, затова пък заспиват навсякъде, където се усетят необезпокоявани за минута, а понякога дори и там, където не би било редно да си позволят. Този симптом е с още по-висок сърдечен риск, защото показва изчерпените възможности за възстановяване на организма и тоталната загуба на енергия, която директно се отразява върху сърдечното здраве.

Любопитна е връзката между качеството и продължителността на съня с възпалителните процеси в тялото. Некачественият и кратък сън увеличава общото възпаление и това е една от причините хората с наднормено тегло да могат трудно да го редуцират, когато не са оправили режима си на спане. Възпалителните процеси се отразяват не само върху общия метаболизъм, но и имат пряка връзка с кръвоносната система и сърдечната дейност. Атеросклерозата, което е възпаление на кръвоносната система с натрупване на плака по стената на ендотела, е тясно свързана с нарушението в съня, защото произтичащия дисбаланс на метаболизма увеличава допълнително и нивата на холестерол и триглицериди и така увеличава риска от инфаркт на миокарда. Още повече, хората с проблеми в съня, много по-трудно редуцират наднормените нива на тези мастни маркери.

Не на последно място, увредата на сърцето може да стане и по линия на психичното здраве. Депресията и други ментални проблеми имат пряка връзка с общото здраве на организма, но тежките емоции най-пряко се отразяват на сърдечното и чревното здраве. Недостигът на окситоцин, допамин и серотонин имат пряка връзка освен с чувството на удоволствие и удовлетвореност, но и с функциите на сърцето.

Допаминът е важен невромедиатор, който участва в регулацията на сърдечната функция. Той може да увеличи сърдечния ритъм и силата на сърдечните съкращения, като по този начин повлиява кръвообращението. Освен това, допаминът може да допринесе за регулирането на кръвното налягане чрез влияние върху кръвоносните съдове.

Окситоцинът е хормон и невромедиатор, който обикновено се свързва със социалните взаимодействия, но също така може да има влияние върху сърдечната функция като намали стреса и тревожността. Още повече окситоцинът има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, които са естествен протектор срещу сърдечна увреда.

Серотонинът е хормон и невромедиатор, който също има важна роля в работата на сърцето като регулира сърдечния ритъм и кръвообращението, участвайки в контрола на сърдечния пулс и тонуса на кръвоносните съдове. Сърдечната хипертрофия често се свързва с ниски нива на серотонин.

Трябва да се има предвид, че въпросните хормони взаимодействат в сложна мрежа от сигнални пътища в организма и тяхното влияние върху сърдечната функция е част от по-широкия контекст на физиологията и биологията на организма. Това е тясно свързано с профилактиката за сърдечносъдово здраве, която не може да разглежда рисковите фактори, симптоматичните прояви и клиничните резултати изолирано и откъснато едно от друго. Но подобрението на режима на спане и неговото качество винаги има ползотворен ефект за цялостния организъм, защото сънят е необходима физиологична необходимост, която не може да бъде заменена с нищо. И в тази връзка е редно да подчертаем, че енергизиращите напитки и субстанции, дори с техния кратък временен ефект, могат да задълбочат проблемите със съня и най-вече, да навредят, понякога дори фатално, на сърдечната система. Вместо това, здравата логика диктува да се приеме релаксант под формата на отпускаща напитка, като билков чай, да се създаде условие за почивка и да се позволи на организма да се възстанови, дори тогава, когато това е трудно за осъществяване нощем. А проблемите със съня да се консултират със специалист.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини