Нахут, хранителните му свойства и защо да го включим в менюто си

Любопитно 15.01.2021 11:30 Снимка: ДНЕС+

Нахут, хранителните му свойства и защо да го включим в менюто си

Нахутът е от храните, които добиха популярност в последните години като добър избор за всички, които искат да се хранят здравословно и предимно с растителна храна, набавяща им всички необходими вещества.

Нахутът обаче е познат още от дълбока древност. Нещо повече - той е едно от първите култивирани растения. Предполага се, че започва да се използва за прехрана в Месопотамия преди 7500 години.

Това растение от семейство бобови представлява храст с височина до 50 см. Има твърда текстура и мек вкус, който малко наподобява ореховия. Има два вида нахут - "Деси" и "Кабули", като консервираният и този, който е по-разпространен в Европа, е вторият. Неговите семена са по-светли и по-големи.

Нахутът може да се консумира под различна форма. Най-популярната е хумусът, където се комбинира с тахан и други добавки по избор. Печеният нахут е познат като леблебия. Продава се в суров вид, като може да се приготви като другите бобови култури в различни ястия, или пък да се консумира сварен или от консерва в салати и предястия.

Който и начин да изберем, със сигурност сме направили правилен избор, защото нахутът е евтин и лесен начин да заредим организма с растителни протеини, фибри, антиоксиданти и множество витамини и минерали.

Една чаша варен нахут съдържа 269 калории, 15 грама протеин, 4 грама мазнини, 45 грама въглехидрати и 13 грама фибри. Важно е да внимаваме с консервирания нахут, защото в него може да има голямо съдържание на сол, което го прави не толкова полезен, предава The Healthy.

Голямото количество фибри в това бобово растение го правят полезно както за храносмилането и чревната флора, така и за контрола на нивата на холестерол. Разтворимите и неразтворимите фибри ни гарантират и усещане за ситост за по-дълго. Разтворимите са и тези, които се свързват с "лошия" холестерол и го извеждат от тялото, предотвратявайки образуването на плаки по кръвоносните съдове.

Нахутът е богат и на полиненаситени мастни киселини, за които е доказано, че поддържат сърцето здраво. А алфа-линоленова киселина (ALA), която е вид омега-3 мастна киселина, подпомага за поддържането на високи нива на "добрия" холестерол. Това пък води до понижаване на кръвното налягане и нивата на триглицериди.

Както всички други бобови растения, и нахутът е отличен източник на фолиева киселина, цинк, мед, желязо и манган. Силно препоръчителен е за бременни жени. Цинкът е минерал, който подпомага клетки на имунната система. Медта и желязото работят заедно, за да помогнат на тялото ни да образува червени кръвни клетки, а манганът е полезен за контрола на кръвната захар. /lifestyle.bg

 

 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648