Над 70% от българите имат проблеми със съня

Любопитно 21.03.2024 12:10 Снимка: ДНЕС+

Над 70% от българите имат проблеми със съня

В седмицата на Световния ден на съня - над 70% от българите имат проблеми със заспиването и се събуждат поне веднъж вечер.

Това показват данните от последните проучвания. Изследването е на Агенция "Прагматика" и "iSleep".

Приблизително всеки втори се събужда уморен прекалено рано сутрин и има нужда от още сън през деня.

Дона Борисова работи в колцентър от вкъщи. Работното ѝ време е плаващо, което често пречи на съня. Най-вече заради нощните смени.

"Времето за адаптиране от предната смяна до следващата смяна е много малко и нямам много време да свърша свои лични ангажименти. Когато се опитвам да си оправя режима на сън от нощната смяна, трудно заспивам наистина и понякога съм спала много малко часове и не съм подготвена за следващата смяна и се уморявам по-бързо", разказва тя.

Според лекарите хъркането може да е сигнал, че страдаме от сънна апнея.

"Най-често тези пациенти ги водят техните съпруги или приятелки, тъй като това, по което обикновено се разбира, че един пациент евентуално може да има сънна апнея е хъркането", каза доц. Даниел Петков, началник клиника УНГ болести към УМБАЛ-Бургас, предава БНТ.

Заболяването не бива да се поденява, защото може да доведе до по-сериозни проблеми.

"Заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулти, инфаркти. В изключително тежките форми на сънна апнея, знаете, че тези пациенти обикновено както стоят и заспиват. Това си е един много голям проблем, особено за професионални шофьори", посочи доц. Петков.

Проблемите със съня могат да се дължат на натрупано напрежение или преживян стрес. Затова за лечението им се използват и алтернативни методи - като йога и медитация.

"Вечер като си легне човек и се отпусне, затваря очите си и започва да наблюдава дишането си. Вдишва, осъзнава как въздухът навлиза през ноздрите, после излиза и това нещо да бъде основното, което да занимава ума му, защото когато умът се фокусира в нещо, спонтанно се освобождават напреженията", коментира Люба Комитова, йога инструктор и психотерапевт.

И още един съвет от специалистите - поне час преди лягане не ползвайте мобилни устройства. Доказано пречат на мозъка да се отпусне и да заспим.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731