На каква възраст откриваме смисъла на живота?

Любопитно 24.09.2021 18:28 Снимка: ДНЕС+

На каква възраст откриваме смисъла на живота?

Човешкото същество има уникалната способност да придава смисъл на видимия и невидимия свят, като това ни качество е едновременно и една от най-острите ни нужди.

Необходимостта от намирането на смисъл в живота и заниманията ни е движеща за човека през целия му живот, но е най-силно изразена в години преди да станем "млади възрастни".

Това е периодът до 42 години, в който всеки човек отделя огромно количество енергия, за да търси нови социални контакти, да намира правилната за него кариера и да търси собствения си смисъл.

Наскоро екип от университета в Калифорния, САЩ, е провел едно от най-любопитните изследвания, на които сме попадали, чиято цел е била да установи на каква възраст хората обикновено намират смисъла си.

За разочарование на всички милениали и младежи, които очакват всеки ден да се събудят с невероятна идея, която да осмисли живота им, това едва ли ще се случи преди да навършат 60, сочат данните на изследването.

Това е възрастта, в която човек вече знае какъв е смисъла му и може да се наслади на сегашния момент, без да се губи в мисли на търсене.

Възрастта между 40 и 50 е времето, в което човек обикновено вече се чувства комфортно в кариерата си и в социалния си кръг, и спира да блуждае в мисли за "какво би могло да е".

Интересното е, че учените не препоръчват да прекарваме твърде много време в търсене на смисъл на живота.

Според резултатите от проучването, хората, които прекарват твърде много време в подобни размисли и страсти, страдат от по-лошо ментално здраве, по-предразположени съм към тревога, депресия и апатия./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448