Мъжки трик, който оставя жените без думи

Любопитно 25.10.2021 13:27 Снимка: ДНЕС+

Мъжки трик, който оставя жените без думи

Законите на привличането между половете не се изчерпват само с добрата физика и стилния външен вид. Преди време учените доказаха, че една от най-атрактвните черти на силния пол е проявата на състрадателност, а наскоро откриха още един коз на мъжете, пред който жените капитулират.

В проучване, публикувано през месец август в The Journal of the Acoustical Society of America, екип от изследователи записва гласовете на 42 субекта, докато изпълняват различни вокални упражнения. След което пускат записите на независими слушатели, за да ги класират по привлекателност.

Експертите, от своя страна, изчисляват пространството между гласните (VSA). Това е количествен метод за измерване на дикцията. Колкото по-малко е гласовото пространство на говорещия, толкова по-слабо се различават различните гласни една от друга. И съответно - по-лесно се различават близките по звучене думи.

Според резултатите от изследването, мъжете, които мърморели и говорели по-неразбираемо, били приети от представителките на нежния пол за по-привлекателни, отколкото онези с по-ясна дикция.

Учените не отричат и обратния вариант, тоест, че жените, които се изразяват по-ясно, да се окажат по-желани от силния пол. Защото в хода на еволюцията добрата дикция е започнала да се смята за по-типична черта на нежния пол и този тип реч се интерпретира за по-женствена.

Стари проучвания дори доказват, че хората правят по-малко грешки при транскрибиране на аудио реч, когато слушат женски глас, отколкото когато слушат мъжки глас./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448