Марк Зукърбърг, охраната му и колко милиона плаща Facebook за нея

Любопитно 03.08.2021 16:32 Снимка: ДНЕС+

Марк Зукърбърг, охраната му и колко милиона плаща Facebook за нея

Както много други милиардери, и Марк Зукърбърг не получава космическа заплата от компанията, която е основал. Той си прибира само годишен бонус и със сигурност не може да се оплаче от финансовото си състояние.

Оказва се обаче, че изпълнителният директор на Facebook е сериозно перо в бюджета на компанията... заради охраната си. 

Въпреки че в последните месеци пътуванията са доста сложни и редки, разходите за осигуряване на защита на богатите хора са скочили значително. Общо компаниите в Силиконовата долина за миналата година са похарчили 46 милиона долара за охрана за най-добрите си служители, както и на шефовете си, а половината от тях са за тази на Марк Зукърбърг.

23.4 милиона долара за похарчени за личната му сигурност през 2020 г., като година по-рано тази сума е с три милиона по-малка. Увеличението се дължи на новите мерки покрай COVID-19, както и на допълнителната охрана около президентските избори.

Интересно сравнение е, че охраната на Зукърбърг е струвала на компанията му колкото тази на 10 други изпълнителни директори. А разходите по това перо, които Amazon прави за Джеф Безос, докато е начело, са само 1.6 милиона долара, като остатъкът се поема от милиардера, предава Engadget.

Именно това е и основната разлика - основателят на Facebook може да не получава заплата, но пък не си прави труда и да поема част от тези сериозни разходи, които минават като фирмени. Очевидно за Зукърбърг това е нещо нормално, защото вторият в компанията Шерил Сандберг също излиза скъпо - 7.6 милиона долара за охрана на година.

Но тези числа и факти сякаш не ни изненадват особено. Все пак, в последните години основателят на Facebook бе обект на какви ли не критики, както и на не едно и две разследвания. А това го е накарало да стане по-бдителен за сигурността си. Зукърбърг неведнъж е бил обект и на сериозни заплахи, никоя от които обаче досега не е изпълнена успешно - може би именно заради милионите за охрана./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448