Любов и математика: Математик от Оксфорд разкри формула за перфектното предложение за брак

Любопитно 11.02.2024 18:09 Снимка: ДНЕС+

Любов и математика: Математик от Оксфорд разкри формула за перфектното предложение за брак

Тя се основава на четири ключови фактора

Наближава Празникът на влюбените, а много мъже го избират като идеалната възможност да направят предложение за брак. Те обаче ще бъдат много улеснени, ако се запознаят предварително с математическите вероятности за получаване на отговор "Да", съобщава Мейл онлайн.

Д-р Том Крофорд, математик от Оксфордския университет, вярва, че неговият метод може да увеличи шансовете за щастлив край. Ако следвате тази рецепта за успех, ще си осигурите възможно най-добрия шанс да получите "Да", казва той.

Неговата формула, базирана на проучване, проведено сред 2000 души, изчислява "оценка на предложението" (S) от 1 до 100, като 100 е възможно най-близо до "Да".

Д-р Крофорд препоръчва предложението да се направи по време на романтична вечеря у дома, като отчита няколко променливи величини.

Формулата му за успех се основава на четири ключови фактора - времето на хранене (М), времето на предложението (Т), степента на планиране (Р) и цената на годежния пръстен (С).

Петата бонусна променлива (В) се оценява между 50 и 25 точки въз основа на редица евентуални събития, които могат да се случат по време на романтична вечер у дома.

Магическата формула на д-р Крофорд изглежда така:

S = B + 5(T+M)/2 + 5(C+P)

Въз основа на анализ на отговорите от анкетата д-р Крофорд препоръчва вечерята да започне в 20:06 ч., като предложението за брак задължително се прави след основното ястие, но преди десерта.

Оптималната сума, която трябва да похарчите за годежен пръстен, е две и половина месечни заплати, а предложението трябва да се планира от 68 дни - казва той.

Хората, които се надяват "да има сделка", могат да увеличат шансовете си за успех, като произнесат прочувствена реч (+8 бонус точки), създадат романтична обстановка с осветление и цветя (+7 бонус точки) и пуснат хубава музика (+5 бонус точки).

Въпреки това влюбените, които се надяват да съблазнят партньора си, трябва да избягват да проверяват телефона си (-20 бонус точки), да пускат телевизора за фон (-14 бонус точки), да прегорят храната (-10 бонус точки) и да имат деца в къщата (-6 бонус точки).

Д-р Крофорд обяснява: "За да увеличите максимално точките си за предложение и да постигнете перфектното предложение вкъщи, трябва да се съсредоточите върху четири ключови компонента: времето на хранене, времето на предложението, количеството планиране и цената на годежния пръстен.

"Проучването показва, че най-добре е да започнете храненето в 20:06 ч., като самото предложение се прави след основното ястие, но преди десерта.

"За да сте сигурни, че всичко е перфектно в нощта, са ви необходими 68 дни за планиране на предложението, а в идеалния случай бихте похарчили 2,5 месечни заплати за пръстена - въпреки че беше чудесно да се види как повече от една четвърт от анкетираните не се интересуват от цената на пръстена или биха били доволни от това, което партньорът им може да си позволи.

Освен това трябва да сте сигурни, че музиката е подходяща, да приготвите само най-добрата храна и да произнесете прочувствена реч, за да спечелите благоразположението на партньора си.

Що се отнася до нещата, които трябва да избягвате, дръжте телефоните изключени и далеч от погледа, оставете децата на детегледачка и не изгаряйте храната!"

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632