Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти
Любопитно 06.10.2015 09:30
Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства
Многогодишното растение хрян е остър, дълъг, заострен корен, който се използва като подправка към готварските рецепти. Той притежава силен, леко лютив и остър вкус, който може да бъде оценен само след опитването му! Ботанически този пикантен корен принадлежи към рода, Armoracia (горчици) в семейство Кръстоцветни; близък е с другите членове на Brassica като горчица, зеле, ряпа, зеле и т.н. Научното му название е Armoracia rusticana.
Хрянът е родом от източните и средиземноморските региони на Европа, откъдето се е разпространил към Америка през колониалните времена. Стволът му е малък и е многогодишно растение, но може да се отглежда като едногодишна култура заради своите дебели, груби, месести корени в много части на Европа, Америка и Азия, включително Германия, САЩ, Англия, Унгария, Япония и Китай.
Здравни ползи от подправката хрян и съставки
Той е с ниско съдържание на калории и мазнини, но въпреки това съдържа добри количества фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Някои активни елементи в него са доказани, че са с противовъзпалително, диуретично (увеличено отделяне на урина) и нервоуспокояващо свойство.
Коренът съдържа много летливи фито-химични съединения, които дават неговия много по-известен лютив характер. Някои от основните съставки в основата са алил изотиоцианат, 3-бутенил изотиоцианат, 2-пропенилглукосинлат (синигрин), 2-пентил изотиоцианат и фенилетил изотиоцианат. Установено е, че тези съединения са известни с действието си на антиоксидант и функция на детоксикация.
Някои от летливите фито-химични съединения в основата стимулират секрецията на слюнката, стомаха, червата и храносмилателните ензими, като по този начин се улеснява храносмилането. По този начин, той действа като мощен стимулант на стомаха, което повишава апетита.
Хрян има добри количества от витамин С, който е мощен водоразтворим антиоксидант. В 100гр пресни корени се намират 29 мг или 41% от дневните препоръчани стойности. Тази коренна подправка има някои от жизненоважните минерали в умерени количества, като натрий, калий, манган, желязо, мед, цинк и магнезий. Освен това в него има малки количества основни витамини като фолиева киселина, витамин В-6 (пиридоксин), рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина.
Рецепта с хрян срещу болежки от простуда
Намерете си корен от хрян и го настържете на ситно. После направете с него компрес, сложете го върху найлон или хавлия и я поставете върху болното място за 10-15 минути. След 10 редовни процедури болките на ще изчезват напълно.
За болно гърло и срещу кашлица
Смесват се 200-250 г добре настърган хрян в едно бурканче с пчелен мед. Ползва се по 1 супена лъжица 3 пъти за деня преди ядене. След около седмица кашлицата изчезва и хриповете след още няколко също се успокояват.
В рецептите може да се слага малко кора от лимон, за да стане по-поносим вкуса на хряна.
За сърдечносъдови заболявания
Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства
Смесват се по 1 чаена лъжица пресен настърган хрян и мед. взема се на гладно всяка сутрин 1 час преди да закусите. Терапията продължава 1 месец, а не бива да се повтаря 2 продължение на 2 месеца. Добре е да се правят 5-6 терапии по 1 месец за 3 години например./lechitel.net
Многогодишното растение хрян е остър, дълъг, заострен корен, който се използва като подправка към готварските рецепти. Той притежава силен, леко лютив и остър вкус, който може да бъде оценен само след опитването му! Ботанически този пикантен корен принадлежи към рода, Armoracia (горчици) в семейство Кръстоцветни; близък е с другите членове на Brassica като горчица, зеле, ряпа, зеле и т.н. Научното му название е Armoracia rusticana.
Хрянът е родом от източните и средиземноморските региони на Европа, откъдето се е разпространил към Америка през колониалните времена. Стволът му е малък и е многогодишно растение, но може да се отглежда като едногодишна култура заради своите дебели, груби, месести корени в много части на Европа, Америка и Азия, включително Германия, САЩ, Англия, Унгария, Япония и Китай.
Здравни ползи от подправката хрян и съставки
Той е с ниско съдържание на калории и мазнини, но въпреки това съдържа добри количества фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Някои активни елементи в него са доказани, че са с противовъзпалително, диуретично (увеличено отделяне на урина) и нервоуспокояващо свойство.
Коренът съдържа много летливи фито-химични съединения, които дават неговия много по-известен лютив характер. Някои от основните съставки в основата са алил изотиоцианат, 3-бутенил изотиоцианат, 2-пропенилглукосинлат (синигрин), 2-пентил изотиоцианат и фенилетил изотиоцианат. Установено е, че тези съединения са известни с действието си на антиоксидант и функция на детоксикация.
Някои от летливите фито-химични съединения в основата стимулират секрецията на слюнката, стомаха, червата и храносмилателните ензими, като по този начин се улеснява храносмилането. По този начин, той действа като мощен стимулант на стомаха, което повишава апетита.
Хрян има добри количества от витамин С, който е мощен водоразтворим антиоксидант. В 100гр пресни корени се намират 29 мг или 41% от дневните препоръчани стойности. Тази коренна подправка има някои от жизненоважните минерали в умерени количества, като натрий, калий, манган, желязо, мед, цинк и магнезий. Освен това в него има малки количества основни витамини като фолиева киселина, витамин В-6 (пиридоксин), рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина.
Рецепта с хрян срещу болежки от простуда
Намерете си корен от хрян и го настържете на ситно. После направете с него компрес, сложете го върху найлон или хавлия и я поставете върху болното място за 10-15 минути. След 10 редовни процедури болките на ще изчезват напълно.
За болно гърло и срещу кашлица
Смесват се 200-250 г добре настърган хрян в едно бурканче с пчелен мед. Ползва се по 1 супена лъжица 3 пъти за деня преди ядене. След около седмица кашлицата изчезва и хриповете след още няколко също се успокояват.
В рецептите може да се слага малко кора от лимон, за да стане по-поносим вкуса на хряна.
За сърдечносъдови заболявания
Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства
Смесват се по 1 чаена лъжица пресен настърган хрян и мед. взема се на гладно всяка сутрин 1 час преди да закусите. Терапията продължава 1 месец, а не бива да се повтаря 2 продължение на 2 месеца. Добре е да се правят 5-6 терапии по 1 месец за 3 години например./lechitel.net
![]() |
1 | 2.086 |
![]() |
1 | 2.26317 |
![]() |
10 | 3.86696 |
![]() |
100 | 4.08997 |
![]() |
1 | 1.67796 |
Последни новини
- 19:36 Il Giornale: Изгубени в лабиринта на руския цар - западните лидери не знаят как да говорят с Путин
- 19:30 „Калашников“ започва производство на дронове по проекта „Архангел“
- 19:23 Нетаняху за първи път призна геноцида над арменците и гърците в Османската империя
- 19:16 Семейство Иглесиас: Анна Курникова е бременна с четвърто дете
- 19:09 Бургаската прокуратура проверява търговци за стоки -менте в Слънчев бряг
- 19:01 Поп иконата Тейлър Суифт се сгоди за звездата от NFL Травис Келси (СНИМКИ)
- 18:54 Александър Дел Вал: Зеленски рискува куршум, ако отстъпи. Ако не отстъпи, може да загуби Одеса
- 18:46 Нов спад на потребителското доверие в Германия, масов страх от загуба на работни места