Лекари със съвети как хората със слаби сърца да се предпазват в горещините

Любопитно 09.07.2024 15:49 Снимка: ДНЕС+

Лекари със съвети как хората със слаби сърца да се предпазват в горещините

Лекари от Американската кардиологична асоциация дават няколко препоръки на хората със слаби сърца, за да се предпазват по време на летните горещини, пише "Медикъл експрес".

Според експертните съвети, когато е горещо, хората със сърдечносъдови заболявания трябва да пият много вода, по възможност да остават на закрито през деня, да носят дрехи от дишащи материи и да почиват редовно на сянка, когато са навън. 

Експертите обясняват, че обострянията на сърдечносъдовите заболявания и смъртните случаи, свързани с високите температури, могат да бъдат предотвратени, ако се спазват определени правила за безопасност, предаде БТА.

Лекарите от Американската кардиологична асоциация отбелязват, че жегата е опасна не само за хората със слаби сърца, но и за децата, възрастните хора, както и за страдащите от високо кръвно налягане и затлъстяване.

За да се предпазят, специалистите съветват уязвимите групи хора да си стоят у дома през деня, когато е пикът на слънчевата активност. При излизане на открито е препоръчително да се носят светли дрехи, изработени от дишащи материи като памук, лен или полиестер с подобрени свойства за отвеждане на влагата. Хората не трябва да забравят и шапките за глава, слънчевите очила и слънцезащитните продукти.

Американската кардиологична асоциация също така отправя призив да се приемат достатъчно течности и да се избягват обезводняващи напитки, съдържащи кофеин или алкохол. Ако е необходимо да се излезе навън, лекарите препоръчват да се избере маршрут, така че човек да се придвижва по-дълго време на сянка. Експертите също така съветват придвижването по улиците да става с редовни почивки на хладни места. 

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319