LED светлината, сънят, затлъстяването и защо не бива да спим на изкуствено осветление

Любопитно 06.08.2021 19:12 Снимка: ДНЕС+

LED светлината, сънят, затлъстяването и защо не бива да спим на изкуствено осветление

Всички знаем колко важни са храната, движението и спокойствието за здравето ни. Учените отдавна разкриха и щетите от синята светлина, която излъчват технологиите, но се оказа, че и с LED осветлението не бива да прекаляваме.

Проучване от месец юни 2021 г., публикувано в Scientific Reports, дава нова светлина относно влиянието на изкуственото осветление не само върху съня, а върху трупането на излишни килограми.

Във въпросното изследване се включват десет възрастни мъже, които експертите затварят в метаболитна камера. Излагат ги на приглушена светлина, както и на светодиодно (LED) и ограничено светодиодно (OLED) осветление. Тук е важен моментът, в който се случва експериментът - четири часа, преди да заспят ентусиастите.

"Въпреки че не се наблюдава ефект върху архитектурата на съня, разходът на енергия и основната телесна температура по време на съня бяха значително намалени след излагането на OLED", казва доктор Токуяма, старши автор на експеримента.

Изгарянето на мазнини при мъжете, изложени на LED осветлението, се оказва и доста по-ниско, в сравнение с това на останалите участници.

Намаляването разхода на енергия, докато спим, вследствие непосредствената употреба на различни устройства преди лягане, би затруднило всичките ни опити да отслабнем. А с течение на времето този вреден навик може да доведе и до увеличаване на теглото.

Сред най-разпространените вредни навици в това отношение е заспиването и сънят пред включен телевизор или монитор./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448