Край на захарта или 5 положителни ефекта, ако спрем да я консумираме

Любопитно 23.01.2023 15:01 Снимка: ДНЕС+

Край на захарта или 5 положителни ефекта, ако спрем да я консумираме

Много хора консумират повече захар от препоръчителното, без дори да си дават сметка за това. Защото захарта е навсякъде - добавена е в любимите ни десерти и закуски, а в значителни количества присъства и в напитките. Наистина прави храната вкусна, но е факт, че може да нанесе множество щети на здравето - от диабет и наддаване на тегло до чернодробни заболявания.

И не само това - редица изследвания подчертават, че прекомерната консумация на захар повишава нивата на триглицеридите, което е свързано с по-голям риск от сърдечни заболявания. Увеличава и риска и от когнитивен спад, както и някои видове ракови заболявания.

И когато човек научи за част от нежеланите ефекти, твърде вероятно е да се замисли и да намали количествата на приеманата захар. Някои пък могат да се опитат да я изключат от менюто си за определен период от време. Това изглежда трудно начинание, но отказът от захар дори за един месец, може да донесе редица ползи за тялото.

Снимка 603386

 

Всъщност, ето какво ще се случи с нас, ако откажем захарта само за 30 дни, според Еat This Not That.

Възпаления

Хроничните възпаления се свързват с широк спектър от заболявания като диабет, сърдечно-съдови, болест на Алцхаймер и артрит. Установено е, че трима от петима души по света умират от възпалителни заболявания.

Наред с прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, затлъстяването и хроничния стрес, проучване от 2006 г. предполага, че захарта също може да е пряко свързана възпалителните процеси. Изключването на захарта ще намали значително риска от някои от тези състояния.

Ракови заболявания

Доклад от 2020 г., публикуван в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че приемът на захар може да бъде рисков фактор за развитието на някои видове рак, особено рака на гърдата.

Снимка 603385

 

Съответно пък отказът от консумирането ѝ може да намали риска от някои видове от това тежко заболяване. Защото захарта директно "захранва" раковите клетки.

Енергия

Факт че, захарта е източник на енергия, но е факт и, че видът на източника, т.е. качеството, е най-важното нещо. Рафинираната захар може да ни накара да се почувстваме мудни и летаргични.

И ако се откажем от твърде подсладените храни, ще увеличим енергията си. Което пък непременно ще ни накара да се почувстваме по-добре.

Усмивката

За децата захарта е синоним на кариес. И има защо. Според Healthy Food America, възрастните, които редовно консумират една до две сладки напитки на ден, имат 30% повече заболявания на зъбите от възрастните, които не консумират сладки напитки.

Снимка 603388

 

В допълнение се казва, че децата, които редовно пият газирани напитки са изложени на почти два пъти по-голям риск от кариес в сравнение с тези, които не пият.

Така че, ако решим да прекараме един месец без захар, добре е са заменим пълните със захар напитки с по-здравословни алтернативи, като ароматизирана вода или чай.

Депресия и тревожност

Отказът от сладко за един месец не само има положителен ефект върху телата, но и върху психиката ни. Установено е, че по-високият прием на захар е свързан с по-висок риск от депресия.

В проучване от 2019 г. е установено, че храните с високо съдържание на захар могат да доведат до невробиологични промени в мозъчната функция, а оттам до крайни емоционални състояния и тревожност./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648