Кралското семейство, в което са разрешени еднополовите бракове

Любопитно 20.10.2021 11:21 Снимка: ДНЕС+

Кралското семейство, в което са разрешени еднополовите бракове

Кралските семейства винаги са предизвиквали един особен интерес, а за това, което се случва зад вратите на дворците, от векове се носят митове и легенди. Е, фамилиите със синя кръв днес не са това, което бяха в миналото и голяма част от тях вървят по пътя на либерализацията, което отново води до доста любопитни ситуации.

Ако феновете на британската монархия се възмущават как престолонаследник (принц Хари) се ожени за разведена американка, бивша актриса с родител афроамериканец, то в Нидерландия си имат съвсем други казуси за решаване.

Преди 20 години страната бе първата в света, която легализира еднополовите бракове. Но за кралското семейство продължи да важи правилото, че ако някой от членовете му иска да сключи брак с човек от същия пол, то трябва първо да се откаже от титлата си и от наследяването на короната.

Това обаче се промени преди дни, когато премиерът на страната Марк Рюте заяви, че 17-годишната принцеса Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория може да сключи брак и с жена, без да й се налага да се отказва от короната.

Тази позиция на нидерландския министър-председател определено е в разрез с консервативните традиции на кралските семейства. Но според Марк Рюте преразглеждането на въпроса за пръв път след 20 години е логично и е време за промяна.

Решението на кабинета се отнася не само за принцеса Амалия, но и за всички други кралски наследници, които може в един момент да решат да сключат еднополов брак. Именно 17-годишната дама обаче е следваща поред за наследяване на трона и вниманието е най-вече върху нея, предава Washington Post.

За личния й живот пък е известно прекалено малко. А, както добре знаем, членовете на кралските семейства предпочитат да пазят сексуалната си ориентация в дълбока тайна, като за някои разкритията идват едва след смъртта им.

Пример е испанската херцогиня Луиза Изабел Алварес де Толедо, която се омъжи за по-млада жена на смъртното си легло през 2008 г. Третият братовчед на кралица Елизабет Втора лорд Ивър Маунтбатън пък стана първият член на британското кралско семейство, който открито заяви, че е гей през 2016 г. и сключи брак с партньора си Джеймс Койл две години по-късно./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648