
Любопитно 16.04.2023 15:38 Снимка: ДНЕС+
Кой какво яде за Великден по света
Целият християнски свят отбелязва великденските празници. Включително и чрез храната, която поставя на своята трапеза. Освен оцветените твърдо сварени яйца, има много местни ястия и деликатеси, които съставляват традиционните великденска трапези по целия свят.
С днешна дата немалка чaст от тях са доста "снизходителни", тъй като включват храни, които преди години са били забранени по време на Великия пост, а и непосредствено след него. Затова и сега могат да се открият множество вариации в различните страни и региони - на сладки хлябове, сладкиши и ястия с месо, и яйца.
Ето някои от традиционните великденски храни от света.
Финландия
Във Финландия mämmi е традиционен десерт, който се нуждае от няколко дни предварителна подготовка. Причина за това е, че трябва да се съхранява в хладилник доста време преди консумация. Прави се от вода, меласа, малцова ръж, ръжено брашно и портокалова кора за подправка.
Десертът се яде студен, с мляко или сметана.
Полша
Подобното на супа борш, или zurek на полски, не се прави изключително и само за Великден, но е често срещано ястие по време на празника. Представлява обилна и засищаща супа, приготвена от кисело ръжено брашно, наденица и твърдо сварени яйца.
Италия
Сладките хлябове са обичайна празнична храна в Италия. Подобно на colomba di pasqua, който се сервира по време на Великден. Оформен като гълъб - символ на мира, той е пълнен със захаросани плодове и поръсен с бадеми, и перлена захар.
Австрия
Шунката е основната съставка на всяка великденска трапеза в Австрия. Едно от най-популярните ястия е osterschinken im brotteig, което представлява варена шунка, изпечена в тесто за хляб.
Холандия
Алкохолната холандска напитка, наречена advocaat, се приготвя от яйчени жълтъци, захар и бренди. Въпреки че може да се намери в Холандия през цялата година, традиционно се консумира по време на великденските тържества.
Гърция
Гръцкият традиционен сладък сплетен хляб tsoureki символизира Светата Троица. Твърдо сварените яйца, които са преплетени в него, са символ на кръвта на Христос - затова винаги са боядисани в червено.
Словения
Словенската рinca е популярно великденско лакомство, което бележи края на Великия пост. Характерно е с това, че има кръст, издълбан в тестото в горната част на хляба, чрез което се отбелязва празникът.
Аржентина
Tarta pasqualina е традиционен аржентински пикантен пай, пълен с рикота, твърдо сварени яйца, спанак, артишок и магданоз.
Голямото количество яйца, които се използват за направата му, символизира възкресението на Исус Христос, уточняват от Stars Insider.
Мексико
Capirotada е популярно мексиканско великденско ястие. Представлява сладък пудинг, който се сервира на Разпети петък, приготвен от хляб, подобен на багета, накиснат в сироп от захар, канелени пръчици и карамфил.
Гарнира се с ядки и сушени плодове.
Още по темата
![]() |
1 | 2.07603 |
![]() |
1 | 2.29262 |
![]() |
10 | 3.92926 |
![]() |
100 | 4.48288 |
![]() |
1 | 1.72214 |
Последни новини
- 09:24 Предимно облачно и по-хладно
- 09:11 Томина неделя е1
- 08:59 СЗО обяви епидемията от ебола в Уганда за приключила
- 08:44 Загиналите при експлозията в иранско пристанище станаха 14, шестима души са в неизвестност
- 08:32 Заради поройни дъждове обявиха частично бедствено положение в Северна България
- 20:32 Хороскоп за неделя, 27 април 2025 г.
- 19:40 Русия нанася удари по Одеска област с нов "мистериозен" дрон
- 19:32 Индия и Пакистан отново си размениха изстрели