Кой е най-нежният гигант в океана?

Любопитно 21.09.2022 11:28 Снимка: ДНЕС+

Кой е най-нежният гигант в океана?

Моретата и океаните са дом на множество забележителни животински видове. Един от тях дори е наричан най-нежният гигант и освен това му се носи славата на вдъхновител на приказки за русалки и сирени.

Става въпрос за дюгонът. Вероятно е и да не сме чували за него и дори и това да е така, заслужава си да научим малко любопитна информация. Той е едър морски бозайник който, наред с ламантините, е един от четирите вида съществуващи днес представители на разред сирени. Освен това е особено интересен на изследователите заради уникалния си характер.

Дюгонът е с тегло от почти половин тон, а друго интересно за него е също, че е единственият вегетарианец сред морските бозайници. На външен вид и по поведение прилича на ламантина, но пък се отличава от него с опашката си като на кит. Характерът му е кротък, изглежда и добродушен. И точно зад това се крие и причината някои хора да вярват, че е вдъхновил древните морски истории за русалки.

Снимка 588103

 

В случай че се озовем в някой тропически регион, има вероятност макар и малка, да се натъкнем на някой дюгонг. Видът се среща в 37 тропически региона в света, като например в Китай, Австралия и Източна Африка и по-специално - в плитките крайбрежни води на Индийския и западния Тихи океан. Причината дори и да идем до някое от тези места, вероятността да срещнем дюгонг да е малка, е защото той е класифициран като "уязвим" в червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) на застрашените видове.

Предположението на учените е, че бавното и спокойно поведение на дюгона вероятно го е направило уязвим, жертва на прекомерен риболов и инциденти с кораби. В Китай видът за съжаление вече е изчезнал. И въпреки че на други места по света все ще съществува, това не бива да ни успокоява.

Изчезването му в Китай трябва да бъде прието като предупреждение към другите райони, в които все още го има, както и като отрезвяващо напомняне, че глобалното му изчезване може да настъпи, преди да бъдат разработени ефективни действия за опазването му. От ООН обаче изглежда се задвижват с действия. В момента представители на страните се срещат в Ню Йорк, за да подпишат нов морски договор на ООН, който ще постави 30% от световните океани в защитени зони, пише BBC./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648