Котката манул - видът, който може да оцелее дори по върховете на Еверест

Любопитно 01.04.2023 11:20 Снимка: ДНЕС+

Котката манул - видът, който може да оцелее дори по върховете на Еверест

Вероятно малцина са чували за котката манул, известна още като паласова котка, в чест на откривателят ѝ Петер Симон Палас. Това е един от най-редките и очарователни видове котки на планетата. Вирее в планинските, труднодостъпни райони на Централна Азия - Монголия, Китай и Тибет.

Характеризира се като средно голям бозайник, достигаща дължина от 57 до 62 см, с тегло между 2 и 5 килограма. И въпреки своята красотата и чар, тя е застрашен вид - поради загубата на естествени местообитания и безразборен лов.

Тази порода котки има своя специфичен външен вид, който я разграничава от другите видове. Отличава се с гъста козина, малки заоблени уши и сплескана муцуна с мрачното си изражение, заради което изглежда сякаш винаги е ядосана и недоволна. Любопитното е, че може да оцелее дори на място, където никога не бихме помислили, че има форми на живот, каквито са върховете на Еверест.

Снимка 612574

Източник: iStock

Видът е открит след проучвания на изследователски екипи от американското общество за опазване на дивата природа. Изследванията им се базират на котешките изпражнения, намерени в района на Хималаите.

Котките от вида палас комуникират помежду си чрез вокализации и химически сигнали. Те самотни хищници, денем живеещи в пещери и активни основно през нощта. Способни са да оцеляват в сурови климатични условия, дори на екстремни минусови температури заради голямата си адаптивност.

Снимка 612573

Източник: iStock

Хранят се предимно с гризачи и дребни животни, но може да ловуват и птици, и насекоми. Способни са да издържат дълги периоди на гладуване поради значителните запаси от мазнини в тялото.

В днешно време манулът е възприет за изчезващ вид, въпреки че се полагат редица усилия за защита и опазването му, уточняват от Pets Lover. Вписан е дори в червения списък на световнозастрашените видове на IUCN - природозащитната организация, която се грижи за опазването на природните ресурси./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482