Колко работни места изгуби най-голямата музикална индустрия в света

Любопитно 25.10.2021 09:01 Снимка: ДНЕС+

Колко работни места изгуби най-голямата музикална индустрия в света

Почти всяка трето работно място в музикалната индустрия във Великобритания и в САЩ е изгубено по време на пандемията, съобщи Sky News. И докато отвъд океана нещата бавно, но сигурно се връщат към стария ритъм, на Острова ситуацията в този бизнес, носещ приходи в размер на милиарди британски лири годишно, все още е критична.

Правителството на Великобритания трябва да въведе "фискални стимули", за да помогне на индустрията да стъпи на крака, сочи доклад на търговския отдел на UK Music. В него се твърди, че 69 000 работни места от ключовия за страната сектор на шоубизнеса са буквално "заличени". Заетостта в музикалната индустрия е спаднала с 35% - от 197 000 през 2019-а до 128 000 през 2020-а година.

Според главния изпълнителен директор на организацията UK Music - Джейми Гудуин, правителството трябва да приложи План за възстановяване.

"Последните 18 месеца бяха борба за оцеляване, сега става дума за възстановяване. Какво ни трябва? Трябва да видим правителството да разреши кризата и да гарантира, че музикантите музиканти, популярни по целия свят и плащащи милиарди лири данъци в страната, могат да работят и да правят турнета в Европа", категоричен е Гудуин.

"Трябва да видим и ДДС, задържан на намалени нива, за да стимулираме възстановяването, както и държавна намеса, която виждаме при другите сектори. А това включва данъчни облекчения за творците, които са част от иначе един от най-доходоносните сектори в нашата страна", допълва той.

Наред със загубата на работни места, приносът на музикалната индустрия към икономиката на Великобритания е намалял с 46% - от £5,8 милиарда през 2019-а година, до £3,1 милиарда през 2020-а, се посочва в доклада.

Отменените дати на вътрешни концерти и на световни турнета удариха шоубизнеса навсякъде. Според по-положителните прогнози нещата ще се нормализират най-рано през лятото на следващата година.

И докато богатите и известни звезди от световната музикална сцена могат да си позволят и няколкогодишна почивка без това да се отрази на охолния им начин на живот, не така стоят нещата за хилядите хора, които работят за тях.

Доходите на десетки хиляди звукови инженери, осветители и техници в Обединеното кралство зависят изцяло от музиката на живо. И много от тях днес са се преквалифицирали, работейки други неща.

"Целият музикален бизнес показа голяма сила, търпение и устойчивост през тези трудни времена, като се обедини, за да помогне на цялата страна да премине през кризата с COVID-19", заяви наскоро министърът на културата на Великобритания Надин Дорис.

Тя е съгласна, че "музикалната индустрия на Обединеното кралство е един от големите национални активи на страната" и обеща, че правителството ще го подкрепи на всяка цена.

Десетки хиляди хора, които са загубили работата си обаче все още не могат да се завърнат в сектора, в който искат. А това означава "изтичане на мозъци" в една индустрия, в която Великобритания е безспорен световен лидер от десетилетия./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448