Кои са най-крадените автомобили в Германия?

Любопитно 23.09.2020 08:53 Снимка: ДНЕС+

Кои са най-крадените автомобили в Германия?

През 2019 г. в Германия са откраднати 14 229 застраховани автомобила, причинявайки икономически щети за почти €280 млн., показват данни на Асоциацията на германската застрахователна индустрия (GDV). Макар броят на откраднатите превозни средства да спада с около пет процента, щетите за застрахователите остават високи: средно €19,6 хил.

Кои автомобили са най-крадени?

SUV моделите и автомобилите на Toyota са особено популярни сред престъпниците. Десетте най-често крадени моделни серии включват шест SUV-та, като второто поколение на BMW X6 е на върха. Японският производител Toyota е представен сред топ 10 с пет моделни серии. В допълнение към SUV и спортния автомобил GT86, тук могат да бъдат намерени и двата седана от среден клас Prius + и CT200 от дъщерното дружество на Toyota - Lexus.

През 2019 г. има лека промяна в друга тенденция - възрастта на откраднатите автомобили. По-малко крадени са почти нови автомобили, докато тези на възраст между две и три години имат по-голям шанс да изчезнат. "Усилията на автомобилните производители да направят своите системи за безключово влизане по-сигурни се отплащат", е обяснението на управляващия директор на GDV Йорг Асмусен. В малко по-стари модели тази безключова технология, базирана на радиочипове, все още може да бъде разбита сравнително лесно, така че крадците предпочитат да избират такива превозни средства.

Най-висок риск от кражба в Берлин и Хамбург, нисък риск на юг

В сравнение на федералните провинции и големите градове Берлин отново се нарежда на върха по риск. През изминалата година там са откраднати 3 130 автомобила, около девет процента повече в сравнение с предходната година. Междувременно в Берлин се извършват повече една пета от кражбите на автомобили в цялата страна.

Процентът на кражбите също е сравнително висок за Хамбург и Лайпциг. Рискът от кражба е значително по-нисък в южната част на републиката. Общият брой на откраднатите коли в Бавария и Баден-Вюртемберг не достига половината от тези, задигнати в столицата./money.bg

Таблицата показва марка, модел, генерация, дял на откраднатите спрямо регистрираните и щетата за застрахователите:

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448