Кит оцеля невредим след седмица в гъмжаща от алигатори река

Любопитно 22.09.2020 14:31 Снимка: ДНЕС+

Кит оцеля невредим след седмица в гъмжаща от алигатори река

Гърбат кит, който погрешно навлезе в гъмжаща от крокодили река в Австралия, безопасно се завърна в морето, съобщава Би Би Си.

За пръв път китът е забелязан в река в Северна територия преди повече от седмица, което породи опасения, че може да заседне в плитки води или да удари лодка.

Други два кита също навлезли в устието на Източната река на алигаторите за кратко, преди да се върнат към нормалното си местообитание.

Останалият кит успя да намери обратния път към морето през уикенда по време на прилив, съобщиха местните власти.

Това е първият известен случай на появата на гърбат кит в реката в националния парк Какаду, на северното крайбрежие на страната.

Длъжностните лица наблюдавали внимателно престоя на морския бозайник, който беше забелязан на 30 км навътре от хора с лодки.

Като се има предвид големият му размер, се смяташе, че гърбатите не могат да бъдат обезпокоявани от крокодилите, освен ако не се окажат в беда.

„Няма начин да вдигнем 12-16-милиметров гърбав кит от пясъчна ивица и потенциално тогава крокодилите ще дойдат“, каза ученият Карол Палмър пред австралийската телевизионна корпорация миналата седмица.

“Последното нещо, което искаме, е сблъсък между лодка и кит във води, където преобладават крокодилите и видимостта под водата е нулева”, добавиха властите.

Беше издадена забрана за влизане на лодки по част от реката, за да разчистят пътя на морския великан към океана.

Официални представители с облекчение заявиха, че китът изглеждал е в добро състояние, когато стигнал обратно до залива Ван Димен.

„Това е най-добрият резултат, на който бихме могли да се надяваме“, каза д-р Палмър, която работи за правителството на Северната територия./БГНЕС

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355