Кефир, шафран, ментово масло и още естествени доставчици на серотонин и добро настроение

Любопитно 21.01.2021 16:03 Снимка: ДНЕС+

Кефир, шафран, ментово масло и още естествени доставчици на серотонин и добро настроение

Отдавна не е тайна, че храната по естествен начин ни помага да сме по-усмихнати. А тази тема става все по-важна в условията на пандемия и затваряне по домовете (така популярният локдаун).

Диетологът Елизабет Стюарт ни изненада приятно с 5 храни, за които въобще не бяхме подозирали, че са в състояние да повдигнат духа ни.

"Настроението зависи от храната и това, което трябва да ядете, се променя с напредването на възрастта."

И уточнява, че докато при по-младите (на 18-29 години) усмивката се възвръща бързо с малко повече месо и упражнения, то при по-зрелите (над 30 години) нивото на оксиданти е по-високо и трябва да внимават повече в картинките по-долу.

Кефир

Тази ферментирала млечна напитка е един от най-вкусните и богати доставчици на триптофан - предшественик на серотонина (щастливият хормон), който държи под контрол не само доброто настроение, но и апетита, съня, либидото и паметта ни.

Кефирът е сред най-известните представители на т. нар. синбиотици, съдържащи пре и пробиотици. А те отговарят за състоянието на червата, където пък се произвежда хормонът на щастието.

Шафран

Този вид минзухар регулира нивата на невротрансмитерите в мозъка и именно затова се спряга за един от най-мощните и естествени антидепресанти.

Специалистите препоръчват да не разчитаме много на прахообразната му версия, защото тя е с по-слабо въздействие.

Ментово масло

Маслото от мента е мултифункционално - може и да се консумира, и да се прилага външно върху кожата. Оттам идват и благоприятните му психически и физически ефекти. Повдига настроението, сваля стреса, избистря ума и дава енергия.

А най-хубавото е, че може да се възползваме от него, като го добавим към козметиката ни, в различни дресинги, напитки, десерти и всякакви други изкушения, за които се сетим.

Цикория

Това растение, известно и като синя жлъчка, съдържа сериозно количество инулин - страхотен пребиотик, който храни пробиотичните добри бактерии в червата. А те, както вече знаем, са меката на серотонина.

Освен това инулинът е пръв помощник и в производството на хормоните, които контролират апетита. Или нашият спасител от преяждане.

Цикорията също е богата на любимия ни антиоксидант - бета-каротин, който насърчава производството на мозъчни клетки, пази от вредното действие на свободните радикали и предотвратява когнитивния спад.

Матча на прах

Матчата е кралицата на л-теинина - рядък вид аминокиселина, която подпомага производството на серотонин, допамин и ацетилхолин, а те, от своя страна, имат грижата за доброто ни настроение, концентрацията и паметта.

Неслучайно този зелен чай е сред суперхраните, а в зависимост от качеството, се нарежда и сред едни от най-скъпите продукти в света.

Именно заради вълшебното действие на л-теинина се смята и за един от най-добрите заместители на кофеина, които хем вдигат, хем не ни разтреперват. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269