Кърмените бебета стават по-умни

Любопитно 09.06.2013 14:21

Бебетата, кърмени само с майчино мляко през първите три месеца, ускоряват своето развитие в ключови дялове на мозъка с 30 на сто, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Екипът на проф. Шон Деони провел експериментите си в университета Браун, като използвал сканиране чрез ядреномагнитен резонанс.

Специалистите констатирали, че когато подобни пеленачетата достигнат до 2-годишна възраст, в структурата на мозъка им могат да се наблюдават чувствителни разлики, в сравнение с връстниците им, хранени по друг начин.

Бялото вещество при тях е много по-развито - от 20 до 30 на сто. То представлява тъкан, изпълнена с дълги нервни фибри, които свързват различни части на мозъка и има съществена роля при обучението.

Екипът проследил мозъчната структура на 133 деца, родени в рамките на термина си и произхождащи от семейства с подобен социален статут.

Учените сравнили миелина в отрасналите и по-малките бебета и по този начин могли да установят как майчината кърма влияе на развитието му.

След това специалистите подложили младенците на елементарни познавателни тестове, при които изпробвали езиковите им умения, визуалните възприятия и контрола на движенията им.

По всички тези показатели бебетата, захранвани с майчина кърма, показали чувствително по-добри резултати.

Колкото по-дълго били захранвани бебетата по този начин, толкова по-развити били техните мозъци.

Особено драстичен бил този напредък в онези области, свързани с координацията и движенията. /vesti.bg

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194