Какво закусват експертите по дълголетие

Любопитно 24.10.2024 18:20 Снимка: ДНЕС+

Какво закусват експертите по дълголетие

На база на изследвания, учените твърдят, че ако ежедневно се придържаме към здравословно хранене, можем да увеличим продължителността на живота си с цяло десетилетие.

А като се има предвид, че хората предпочитаме всеки ден да следваме определена рутина, е много вероятно повечето да закусваме винаги едно и също. И стига то да е здравословно и полезно, значи сме на прав път към по-дълъг живот.

Коя точно закуска обаче е най-пълноценна, можем да разберем от експертите по дълголетие. Пред HuffPost д-р Сузан Фери и Рахав Сегал споделят какъв е личният им избор за първото хранене за деня. И вероятно бихме останали изненадани да научим, че общото между закуската и на двама им, са зеленчуците и яйцата.

Д-р Сузан Фери казва, че хапва яйца от пасищни кокошки с различни зеленчуци, които приготвя с маслиново масло или масло от авокадо.

Закуската на д-р Рахав Сегал се оказва доста подобна. Той си прави зеленчуков омлет със спанак, домати, гъби и понякога малко сирене. "Обикновено го комбинирам с гарнитура от авокадо или малко пушена сьомга", допълва той.

И двамата доктори обясняват, че залагат на закуска с яйца и зеленчуци, защото е богата на хранителни вещества, които е доказано, че са свързани с дълголетието.

"Този вид закуска е страхотна, защото е заредена с протеини, което е чудесно за мускулно-скелетно ви здраве. Зеленчуците добавят куп витамини и антиоксиданти, както и фибри, които са чудесни за здравето на червата. В допълнение, здравословните мазнини от авокадото или сьомгата са страхотни за сърдечното и когнитивно здраве", уточнява още д-р Сегал.

Според изследване, направено сред 18 000 възрастни, редовната консумация на яйца се свързва с по-ниска смъртност. Колкото до зеленчуците пък, включвайки ги редовно в менюто си, можем да намалим риска от много хронични заболявания, водещи до по-ранна смърт.

Друг експерт по дълголетие, Д-р Мониша Баноте, също залага на зеленчуци за закуска, но го прави по малко по-различен начин. Тя споделя, че редовно хапва кокосово мляко с конопени семена и боровинки, което е бързо и лесно за приготвяне, както и печен лилав сладък картоф с мисо и кашу, което пък е доста засищащо.

Лилавият сладък картоф е с високо съдържание на антоцианини - вид флавоноиди (антиоксиданти), които ни помагат да се предпазим от хронични възпаления. Традиционната японска подправка мисо и кашуто пък са богати на протеини и ненаситени мазнини.

Конопените семена от своя страна са отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които поддържат здравето на сърцето и намаляват възпалението. Пробиотици можем да си набавим чрез млякото, за да поддържаме здрав чревния си микробиом, което ни помага за намаляване на възпалението в тялото и поддържането на силен имунитет, особено съществени за дълголетието. А боровинките са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, предпазващи ни от хронично възпаление.

Дори и нашите лични предпочитания за закуска да се различават от тези на експертите по дълголетие, и тримата съветват да избягваме свръхпреработените храни, мазни меса, както и захарта.

Вместо тях е добре да заложим на богати на хранителни вещества храни, с които да балансираме здравословни мазнини, протеини и сложни въглехидрати. Можем да добавим плодове, богати на антиоксиданти, ядки, семена или авокадо, както и богати на фибри зеленчуци и пълнозърнести храни. Пробиотичните храни, като киселото мляко например, са също чудесни за закуска и освен за здравето на червата, подпомагат цялостното ни здраве и дълголетие.

CHF CHF 1 2.10939
GBP GBP 1 2.35062
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.43683
USD USD 1 1.87844