
Любопитно 23.02.2024 12:11 Снимка: ДНЕС+
Какво мляко да изберем - пълномаслено или нискомаслено
Млечните продукти са сред основните храни и като такива здравните експерти винаги са препоръчвали консумацията им. Изключение не прави и прясното мляко, което обаче много възрастни избягват да пият или пък залагат на нискомаслено, отново по препоръка на диетолози или други специалисти.
Както обикновено се оказва обаче, различните видове храни и напитки носят и различни ползи за организма ни. Затова да ограничаваме консумацията на пълномаслени млека всъщност не е добра идея.
Нека първо все пак да уточним, че маслеността на млечните продукти се определя като процент от общата течност спрямо теглото. Обезмасленото (по-малко от 0.5% млечна мазнина) и нискомасленото мляко (1% млечна мазнина) се произвежда като се отстранят мазнините от пълномасленото (3,25% млечна мазнина). И съвсем логично, колкото по-висок е масленият процент, толкова повече са и калориите в продукта.
Именно по-високата калоричност на пълномасленото мляко обаче е сред основните причини някои хора да го избягват. В него се съдържат наситени мазнини, които много здравни експерти препоръчват да ограничаваме, тъй като могат да доведат до завишен холестерол и съответно сърдечни заболявания.
През последните години обаче тази препоръка е поставена под въпрос. Според нови проучвания консумацията на наситени мазнини в умерени количества няма пряка връзка с развитието на заболявания на сърцето.
Освен това специалистите допълват, че пълномасленото мляко не допринася и за наддаването на тегло. И дори изтъкват, че според проучвания консумацията му всъщност може да ни помогне да контролираме килограмите си.
Ползите от пълномасленото мляко дори не спират и тук. Друга причина да не се лишаваме от него, е че доказано то може да ни предпази от хронични заболявания като метаболитен синдром, диабет тип 2 и безплодие.
Заключението на здравните експерти е, че освен ако не се налага да спазваме строга нискокалорична диета, няма причина да консумираме само нискомаслено мляко. И въпреки всичко, то също е полезно и съдържа полезни хранителни вещества за организма ни. Богато е на калций, витамин D, фосфор и калий, пише Health Line.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09763 |
![]() |
1 | 2.2774 |
![]() |
10 | 3.85476 |
![]() |
100 | 4.15529 |
![]() |
1 | 1.65608 |
Последни новини
- 16:03 Проф. Пенчо Пенчев: Нито чудо, нито апокалипсис ще дойде с еврото
- 15:57 Доц. Киселова към "Възраждане": Референдум за еврото не може да има, не лъжете хората!
- 15:54 Сенатът на САЩ прие "големия красив закон" на Тръмп за държавните разходи
- 15:51 Бившият апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров е наказан с намаляване на заплатата
- 15:47 Welt: Германия ще финансира производството на 500 дрона с голям обсег за Украйна
- 15:44 Асен Василев: След 8 юли ще подкрепяме вотове срещу това вредно правителство
- 15:39 Митрофанова: Официалните ни отношения с България са на историческо дъно
- 15:31 Френският парламент прие закон, който класифицира убийството на пътя като престъпление