
Любопитно 23.02.2024 12:11 Снимка: ДНЕС+
Какво мляко да изберем - пълномаслено или нискомаслено
Млечните продукти са сред основните храни и като такива здравните експерти винаги са препоръчвали консумацията им. Изключение не прави и прясното мляко, което обаче много възрастни избягват да пият или пък залагат на нискомаслено, отново по препоръка на диетолози или други специалисти.
Както обикновено се оказва обаче, различните видове храни и напитки носят и различни ползи за организма ни. Затова да ограничаваме консумацията на пълномаслени млека всъщност не е добра идея.
Нека първо все пак да уточним, че маслеността на млечните продукти се определя като процент от общата течност спрямо теглото. Обезмасленото (по-малко от 0.5% млечна мазнина) и нискомасленото мляко (1% млечна мазнина) се произвежда като се отстранят мазнините от пълномасленото (3,25% млечна мазнина). И съвсем логично, колкото по-висок е масленият процент, толкова повече са и калориите в продукта.
Именно по-високата калоричност на пълномасленото мляко обаче е сред основните причини някои хора да го избягват. В него се съдържат наситени мазнини, които много здравни експерти препоръчват да ограничаваме, тъй като могат да доведат до завишен холестерол и съответно сърдечни заболявания.
През последните години обаче тази препоръка е поставена под въпрос. Според нови проучвания консумацията на наситени мазнини в умерени количества няма пряка връзка с развитието на заболявания на сърцето.
Освен това специалистите допълват, че пълномасленото мляко не допринася и за наддаването на тегло. И дори изтъкват, че според проучвания консумацията му всъщност може да ни помогне да контролираме килограмите си.
Ползите от пълномасленото мляко дори не спират и тук. Друга причина да не се лишаваме от него, е че доказано то може да ни предпази от хронични заболявания като метаболитен синдром, диабет тип 2 и безплодие.
Заключението на здравните експерти е, че освен ако не се налага да спазваме строга нискокалорична диета, няма причина да консумираме само нискомаслено мляко. И въпреки всичко, то също е полезно и съдържа полезни хранителни вещества за организма ни. Богато е на калций, витамин D, фосфор и калий, пише Health Line.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08822 |
![]() |
1 | 2.24756 |
![]() |
10 | 3.84839 |
![]() |
100 | 4.08069 |
![]() |
1 | 1.6794 |
Последни новини
- 11:13 Путин: Твърденията на Европа, че Русия иска да я нападне, са пълни глупости
- 11:06 Джокович разочарова Ню Йорк за полуфинал с Алкарас
- 10:58 Тръмп за инцидента със самолета на фон дер Лайен: Ако се случи на мен, ше съм много щастлив!
- 10:50 Диана Дамянова: Президентът ще клати управлението клон по клон, листо по листо
- 10:43 През септември у нас ще има температури до 31 - 36 градуса
- 10:35 ОДМВР-София предприема допълнителни мерки за подобряване средата на сигурност
- 10:28 По-малкият син на Ален Делон иска отмяна на последното завещание на актьора
- 10:21 Мерц нарече Путин военнопрестъпник