Любопитно 23.02.2024 12:11 Снимка: ДНЕС+
Какво мляко да изберем - пълномаслено или нискомаслено
Млечните продукти са сред основните храни и като такива здравните експерти винаги са препоръчвали консумацията им. Изключение не прави и прясното мляко, което обаче много възрастни избягват да пият или пък залагат на нискомаслено, отново по препоръка на диетолози или други специалисти.
Както обикновено се оказва обаче, различните видове храни и напитки носят и различни ползи за организма ни. Затова да ограничаваме консумацията на пълномаслени млека всъщност не е добра идея.
Нека първо все пак да уточним, че маслеността на млечните продукти се определя като процент от общата течност спрямо теглото. Обезмасленото (по-малко от 0.5% млечна мазнина) и нискомасленото мляко (1% млечна мазнина) се произвежда като се отстранят мазнините от пълномасленото (3,25% млечна мазнина). И съвсем логично, колкото по-висок е масленият процент, толкова повече са и калориите в продукта.
Именно по-високата калоричност на пълномасленото мляко обаче е сред основните причини някои хора да го избягват. В него се съдържат наситени мазнини, които много здравни експерти препоръчват да ограничаваме, тъй като могат да доведат до завишен холестерол и съответно сърдечни заболявания.
През последните години обаче тази препоръка е поставена под въпрос. Според нови проучвания консумацията на наситени мазнини в умерени количества няма пряка връзка с развитието на заболявания на сърцето.
Освен това специалистите допълват, че пълномасленото мляко не допринася и за наддаването на тегло. И дори изтъкват, че според проучвания консумацията му всъщност може да ни помогне да контролираме килограмите си.
Ползите от пълномасленото мляко дори не спират и тук. Друга причина да не се лишаваме от него, е че доказано то може да ни предпази от хронични заболявания като метаболитен синдром, диабет тип 2 и безплодие.
Заключението на здравните експерти е, че освен ако не се налага да спазваме строга нискокалорична диета, няма причина да консумираме само нискомаслено мляко. И въпреки всичко, то също е полезно и съдържа полезни хранителни вещества за организма ни. Богато е на калций, витамин D, фосфор и калий, пише Health Line.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.11464 |
GBP
|
1 | 2.25041 |
RON
|
10 | 3.84832 |
TRY
|
100 | 4.00884 |
USD
|
1 | 1.68708 |
Последни новини
- 13:43 Колумбийският президент предупреди за рискове при спиране на американската военна помощ
- 13:35 Защо е толкова трудно деца да бъдат вписани в регистъра за осиновяване
- 13:28 Орбан: Унгария търси начин да "заобиколи" американските санкции за руски нефтени компании
- 13:19 Правосъдният министър: Посегателството върху прокурор е посегателство върху цялата система
- 13:11 NYT: Ще повлияят ли новите санкции на САЩ върху военните цели на Путин
- 13:03 Токенът $Melania, на името на първата дама на САЩ, е замесен в дело за криптоизмама
- 12:55 ДНСК издаде акт за събаряне на хотел „Негреско“ в Елените - построен е незаконно
- 12:46 Преминаваме към зимно часово време в неделя