Какво мисли Моника Люински за делото между Джони Деп и Амбър Хърд

Любопитно 03.06.2022 15:56 Снимка: ДНЕС+

Какво мисли Моника Люински за делото между Джони Деп и Амбър Хърд

Всички сме чували за Моника Люински. Тя много добре знае какво е да си в центъра на обществен скандал. През 90-те години стажантката в Белия дом започва връзка с президента на САЩ Бил Клинтън. Когато аферата им излиза на бял свят, президентът отрича да е правил секс с нея, но по-късно по една от роклите на Моника Люински е открита семенна течност от Клинтън и той признава, че е имал сексуални отношения с момичето.

През 2017 г., след появата на движението #MeToo, Моника споделя, че също е жертва на сексуален тормоз. Тя посочва, че макар сексуалните ѝ отношения с президента да са били по взаимно съгласие, той все пак е злоупотребил с нея, защото е бил с 27 години по-възрастен и с огромна власт.

Сега обаче Моника Люински решава да не говори повече за себе си, а да коментира един от настоящите обществени скандали - този между Джони Деп и Амбър Хърд. Прави го чрез статия във Vanity Fair. Въпреки че съдебните заседатели в процеса на Джони Деп срещу Амбър Хърд вече се произнесаха в полза на Джони Деп, според Моника Люински всички ние като общество губим.

В скорошна публикация активистката, телевизионна личност и редактор на Vanity Fair Моника Люински оприличава процеса на Джони Деп срещу Амбър Хърд на "порно в съдебната зала", изразявайки загриженост относно "по-големите последици". Тя пише, че с напредването на процеса в окръг Феърфакс, Вирджиния, Люински е наблюдавала как клипове и мемета се споделят в социалните медии, като с това правят публичното разпространение на съдебните производства "предубедени, подбрани и бегли".

Процесът не се разглежда като "трагичен или жалък", оплаква се Люински, а "като чиста автомобилна катастрофа: достъпна, безвкусна и незабавно удовлетворяваща".

Снимка 575818

"Ние се отказваме от критичното мислене, което заменихме с евтината тръпка", пише тя. "Такова консумация на разпръснати кадри не позволява истинско разбиране. Вместо това изпитваме само опасения, възмущение и вълнение. Като да идеш на опера и да прочетеш малко от субтитрите, без да разбираш италиански. Това е преди всичко сапунена опера", категорична е Люински.

Целият процес, който продължи шест седмици, се излъчваше по телевизията и безплатно в интернет. Милиони хора с интерес следяха часовете съдебни заседания, представените доказателства и разказите на свидетели, сред които бяха и самите Джони Деп и Амбър Хърд.

На фона на "цирка на знаменитостите" обаче, както се изразява Люински, тя е загрижена за по-големите последици за нашата култура.

"Този ​​правен спектакъл би бил достатъчно тъжен, ако просто се отрази на личния живот на Деп, Хърд и техните близки. Би било достатъчно тъжно, дори ако просто помислим как то е повлияло на оцелелите от домашно насилие или на онези, които са търсили сила в движението #MeToo. Но най-много ме вълнуват по-големите последици за нашата култура: начините, по които сме подклаждали пламъците на мизогинията и отделно цирка на знаменитостите", категорична е авторката.

Снимка 576067

 

В крайна сметка Люински казва, че "обезценяваме нашето достойнство и човечност", като споделяме процеса "за наши собствени цели" в социалните медии. Тя уточнява, че пише това не, за да ни посъветва да нямаме мнение.

"Но какво е твърде много? Какво се определя като "твърде далеч? Докато наблюдавахме развитието на тази история, на какво ни дава право нашето мнение? Дава ли ни право да казваме на кого "вярваме"? Да преразгледаме подбраните факти, за които сме размишлявали като виртуални съдебни заседатели? Дава ли ни право да бъдем жестоки?, завършва Моника Люински. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361