Какви са ползите за сърцето от разтворимото кафе

Любопитно 12.10.2021 12:12 Снимка: ДНЕС+

Какви са ползите за сърцето от разтворимото кафе

За кафето, ползите и вредите от него се е говорило и ще продължи да се говори много. И тъй като най-често усещаме ефекта от кофеиновата напитка под формата на по-ускорен пулс скоро след консумацията й, науката търси отговор на въпроса полезна или вредна е тя за сърцето.

Този път акцентът е не върху количеството, а върху вида кафе, което консумираме. И по-специално върху разтворимото, към което мнозина имат известни резерви, а други не пропускат и ден без чаша от него.

Според ново проучване на учени от Гърция и Алжир, публикувано в списание Clinical Nutrition ESPEN, редовната консумация на кафе е свързана с по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Фокусът на вниманието им обаче е конкретно върху разтворимото кафе. Те правят проучване, в което участват 1041 души, които редовно си пият точно от него. А изводът е, че то води до по-ниски стойности на систоличното кръвно налягане (горната граница).

Редовната консумация на разтворимо кафе се смята и за фактор, поддържащ доброто здраве на каротидната артерия - един от главните ни кръвоносни съдове, осигуряващ кръвоснабдяването на по-голямата част от мозъка. Нейното състояние е водещ индикатор за цялостното здраве на сърдечно-съдовата система, предава Eat This, Not That.

Заключението на учените е, че редовната умерена консумация на разтворимо кафе допринася за еластичността на артериите, с което намалява честотата на сърдечно-съдовите заболявания - една от основните причини за смъртност в световен мащаб./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448