Какъв е най-добрият начин за приготвяне на месо?

Любопитно 12.08.2021 11:36 Снимка: ДНЕС+

Какъв е най-добрият начин за приготвяне на месо?

Всички знаем, че не бива да прекаляваме с месото. Но не и всеки може да устои на вкуса му, затова е добре да знаем поне кой от всичките методи на готвене е най-полезен.

Отговорът отново идва от учените и отрича още една древна и широко разпространена представа.

Екип от международни експерти си поставя задачата да анализира как се справя стомашно-чревният тракт с различните видове приготвено месо. Специалистите подлагат под лупа методите: на пара, задушаване, варене, пържене, су вид, изпичане на скара, на фурна и в микровълнова печка.

Резултатът от проучването е категоричен - месото се усвоява най-лесно, когато го сготвим по метода су вид. Той е техника, при която се готви във водна баня с контролирана температура, а самите продукти се овкусяват предварително и се поставят във вакуумирана торбичка.

Междувременно, експертите установяват, че печенето и задушаването на месото имат най-малко желаните положителни ефекти върху храносмилането.

Защото "могат да предизвикат неблагоприятни промени", като прекомерно производство на стомашна киселина и увеличаване на съединенията, които причиняват подуване и газове./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233