Как във Facebook се продават парцели от Амазонската джунгла

Любопитно 12.10.2021 12:01 Снимка: ДНЕС+

Как във Facebook се продават парцели от Амазонската джунгла

В интернет можеш да си купиш абсолютно всичко - стига да знаеш къде да го търсиш и да имаш достатъчно пари да платиш за него. Попадали сме на редица обяви, които ни разсмиват, изненадват или пък разгневяват. А, оказва се, контролът върху онлайн търговията е доста сложна задача.

Преди време Facebook добавиха към различните си функционалности още една - Marketplace, където всеки може да публикува обява и да завърти търговия. През февруари, след разследване на BBC, стана ясно, че във въпросния онлайн магазин незаконно се продават големи парцели земя, част от защитената територия на Амазонската джунгла, попадаща в Бразилия.

Вследствие на засиленото обезлесяване и използването на терените за животновъдство е и вълната от подобни обяви, без някой реално да има право на собственост, още по-малко да я предоставя на някой друг срещу конкретна сума.

При тези разкрития от социалната мрежа не заеха твърда позиция и само обявиха, че всички, които публикуват обяви в Marketplace, трябва да спазват правилата и законите. Няколко месеца по-късно обаче компанията обяви, че променя своите търговски политики, за да забрани изрично продажбата на защитена земя както във Facebook, така и в Instagram, и в WhatsApp, които също са тяхна собственост.

"Обявите не могат да насърчават покупката или продажбата на животни или животински продукти, както и на земя в екологични зони за опазване", се казва в актуализираната политика на Facebook. Компанията планира да създаде и база данни със защитените земи, за да може по-лесно да хваща нарушителите, предава The Verge.

Това определено е необходима, но изглежда забавила се крачка от страна на социалната мрежа. И мнозина я приемат като лицемерие на фона на поредните критики, свързани със сривовете в последните дни и седмици. Но изглежда във Facebook не съумяват да се справят с всички проблеми своевременно./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448