
Любопитно 24.04.2024 17:50 Снимка: ДНЕС+
Как въглехидратите ни правят по-малко привлекателни
Когато говорим за здравословно хранене, има определени групи вещества, които се опитваме да избягваме, а въглехидратите със сигурност са сред тях. Оказва се, че тяхната консумация в по-големи количества може да има негативен ефект не само върху здравословното ни състояние, но и върху начина, по който изглеждаме.
Според проучване на учени от френския University of Montpellie, има връзка между приема на рафинирани въглехидрати и това как ни възприемат околните. В него участват жени и мъже, като част от тях получават закуска с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, която повишава нивата на кръвната им захар, а останалите закусват храни с нисък гликемичен индекс.
В хода на експеримента участниците са помолени да оценяват доколко привлекателни са останалите на базата на снимка на лицата им, направена два часа след закуската. И така се установява, че тези, които са приели рафинирани въглехидрати, са определени като по-малко привлекателни в сравнение с тези, които за закусили главно мазнини и протеини.
Тази зависимост се забелязва както при мъжете, така и при жените. Това кара учените да заключат, че ежедневният избор с какво да се храним оказва пряко влияние не само на физическото ни състояние, но и на начина, по който изглеждаме и по който хората около нас ни възприемат и оценяват.
Отдавна има научни доказателства, че консумацията на рафинирани въглехидрати оказва влияние върху половите хормони, а оттам и на това доколко женствени или мъжествени сме. Но това е по-скоро дългосрочен ефект, който няма как да бъде на лице в рамките на едва два часа след въпросното хранене.
И тук учените обясняват, че негативното влияние върху външния ни вид от въпросните макронутриенти се дължи на една друга тяхна особеност - правят ни по-податливи към задържането на вода. А това е предпоставка за по-подпухнал вид на лицето, който определено не е привлекателен в очите на околните. Но и това е ефект, който се забелязва по-скоро при редовната консумация на рафинирани въглехидрати.
По-вероятната причина за моменталния ефект върху визията е хипогликемията. Когато ядем бял хляб например, тялото ни бързо го разгражда до захари, което води и до бързо повишаване на нивата на кръвна захар. Тогава панкреасът освобождава инсулин, за да може клетките да абсорбират захарта и да я превърнат в енергия, обяснява Yahoo Life.
А този скок на инсулина води до спад на кръвната захар, съответно и до намаляване на нивата на енергия. И това веднага се изписва върху лицето ни и заради намаления приток на кръв към кожата, която изглежда по-бледа, а самите ние - някак уморени и болнави.
Затова е важно винаги да внимаваме с въглехидратите, тяхната форма и количество. Те се срещат и в плодовете, и в зеленчуците, но техните рафинирани форми са бедни на хранителна стойност и не ни носят никакви ползи, а само вреди, както става ясно за пореден път.
Още по темата
-
Опасни бонбони могат да увредят ДНК и да причинят рак
преди 4 месеца
-
-
![]() |
1 | 2.11899 |
![]() |
1 | 2.25378 |
![]() |
10 | 3.84718 |
![]() |
100 | 4.01514 |
![]() |
1 | 1.68504 |
Последни новини
- 23:50 Хороскоп за сряда, 22 октомври 2025 г.
- 19:35 Китайските пристанища се задръстиха от търговски кораби
- 19:27 Тейлър Суифт иска "всички" на сватбата си, но без Блейк Лайвли
- 19:19 21 години затвор за нападателя, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо
- 19:11 Испания възобнови дългогодишните дебати в ЕС за смяната на лятното часово време
- 19:04 Членове на Св. Синод около митрополит Николай се опитват да направят епископ скандалния Дионисий
- 18:56 Никита Михалков на юбилея си: Западното кино губи позиции, защото спря да търси смисъла
- 18:49 Китай държи Запада в ръцете си, има редкоземни запаси и индустриален капацитет за десетилетия напред