Как нездравословната храна влияе на настроението на жените

Любопитно 11.06.2021 16:47 Снимка: ДНЕС+

Как нездравословната храна влияе на настроението на жените

Всички не се чувстваме добре, след като хапнем нещо вредно. Обикновено ставаме мудни или сънливи, а често и съжаляваме за лошия избор, който сме направили.

Но според ново проучване от месец май тази година нездравословната храна може да има далеч по-сериозни последици за нашето благосъстояние, при това в дългосрочен план. И въобще не става въпрос само за външния ни вид.

С въпросното изследване, публикувано в Journal of Personalized Medicine, учените подложили на анализ как храната влияе на настроението сред мъже и жени на 30 и повече години.

Резултатите сочат, че вредните продукти влияят отрицателно върху психическото състояние и при двата пола. Но представителките на нежния, които следвали нездравословни хранителни режими, показали по-високи нива на неудовлетвореност, отколкото мъжете.

Това потвърждава, че "жените са по-податливи на нездравословно хранене", уточнява доктор Лина Багдаш от университета в Бингхамтън, САЩ, и водещ на изследването.

Разбира се, не всички вредни продукти и навици развалят настроението в еднаква степен. "Бързата храна, пропускането на закуската, кофеинът и високогликемичните храни", като захар, бял хляб и газирани напитки, са най-големите причинители на ментален дистрес при зрелите дами, обяснява още Багдаш.

От друга страна, авторите на изследването установяват, че плодовете и тъмнозелените листни зеленчуци (DGLV) пък са тясно свързани с психическото благосъстояние, успокояват ни от Eat This, Not That!.

Данните показват и още нещо - упражненията значително намаляват психическия дистрес, който причиняват високогликемичните и останалите вредни продукти./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438