Как може да бъде създадена невидима суперяхта

Любопитно 10.05.2023 11:24 Снимка: ДНЕС+

Как може да бъде създадена невидима суперяхта

Едва ли има човек, който да притежава суперяхта и да няма желание да я показва. Йозеф Форакис обаче създава концепция за невидима суперяхта, която можем да очакваме до 2030 г.

Суперяхтата е наречена Pegasus и е изработена със сребристо-метално покритие и стъклени перки, които се сливат с цвета на водата и отразяват небето и облаците. Вдъхновението зад този амбициозен проект Йозеф Форакис намира докато прекарва време на Куфониси в Гърция. "Исках да почета природата, като се слея с нея и стана едва ли не невидим", споделя италианският дизайнер.

За него обаче не е достатъчно яхтата да бъде само визуално незабележима. Той също така се стреми да гарантира, че и въздействието ѝ върху планетата ни ще е незабележимо. Интегрираният корпус и надстройката на 88-метровия плавателен съд ще бъдат 3D принтирани (което може да сведе до минимум строителните отпадъци), като идеята е той да се захранва със зелена енергия. Според проекта бордовите слънчеви панели ще използват слънчевата енергия, за да преобразуват морската вода във водород, който ще се съхранява в резервоари под високо налягане, преди да се преобразува в електричество от горивни клетки. Дизайнерите твърдят, че с този механизъм суперяхтата ще произвежда нулеви емисии.

Любопитно е, че в нея също така ще има многоетажно дърво на живота, чиято роля е да бъде "жив, дишащ паметник на майката природа". Pegasus ще разполага и с просторни салони, апартамент, обхващащ цялото най-горно ниво, басейн, балкони на левия и десния борд и плажен клуб с огромно джакузи. Интериорът е оборудван с минималистични мебели и декор, които допълнително подчертават визията на дизайнерите за почитане на природата.

Форакис и фирмата му Jozeph Forakis Design навлиза в транспортната индустрия през последните години, като Pegasus е третият им дизайн на суперяхта, пише Architectural Digest.

"Pegasus е смела, но постижима визия за близкото бъдеще на индустрията за суперяхти, в която човек и машина живеят в хармония с природата, вместо да се конкурират или компрометират с нея", коментира още дизайнерът Йозеф Форакис./money.bg

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811