Как консумацията на плодове и зеленчуци ни предпазва от диабет?

Любопитно 14.10.2021 14:03 Снимка: ДНЕС+

Как консумацията на плодове и зеленчуци ни предпазва от диабет?

Няма нужда отново да повтаряме, че плодовете и зеленчуците са от съществено значение за нашето здраве - това е ясно на всички. Но ползите от консумацията им не спират да ни изненадват, като учените непрекъснато откриват все нови и нови.

Изследователи от Университета Кеймбридж са установили, че ежедневната консумация на плодове и зеленчуци драстично намалява риска от развитие на диабет тип 2. Дори и най-малката промяна по посока увеличаване на приема им - една порция (66 г) допълнително на ден, редуцира риска с цели 25%.

А ако приемаме много повече от това, вероятността да се разболеем спада дори и наполовина - при 508 г на ден, което се равнява един голям банан, половин глава броколи, голяма шепа чери домати и голяма шепа ягоди например.

Учените дебело подчертават, че този положителен ефект не може да се постигне, ако се приемат хранителни добавки, с които уж си набавяме витамините и минералите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. 

Според друго изследване, публикувано в British Medical Journal, пълнозърнестите храни също имат връзка с понижаването на риска от диабет. Учени от Harvard Medical School са стигнали до извода, че дори само порция пълнозърнеста зърнена закуска намалява вероятността от развитие на това заболяване с 19%, предава Daily Mail.

Тук обаче учените подчертават, че този ефект е по-осезаем при хората с нормално тегло и дори тези, които са слаби, отколкото при тези с наднормено тегло. При тях той зависи и от физическата активност и наследствена обремененост./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448