Как изглежда едно летящо такси

Любопитно 29.03.2023 19:37 Снимка: ДНЕС+

Как изглежда едно летящо такси

Летящите таксита едва ли ще бъдат реалност скоро в България, но в Чикаго, САЩ, те ще започнат да кръжат още през 2025 г.

В края на миналата седмица United Airlines обявиха, че ще пуснат първия си маршрут за летящо такси в Чикаго през 2025 г. То всъщност ще представлява електрически самолет eVTOL, който ще превозва пътниците.

Жители и туристи ще могат да се качат на Archer Aviation "Midnight" eVTOL и да прелетят разстоянието от Vertiport Chicago до международното летище О"Хеър и обратно. Vertiport Chicago е най-голямото съоръжение за излитане и кацане на eVTOL в цяла Северна Америка и е удобно разположено в близост до няколко медицински, търговски и развлекателни центъра - идеална нова транспортна локация за Чикаго.

Полетът между двете точки ще отнема около 10 минути, като за сравнение разстоянието, което се изминава с кола, е 35 минути (при слаб трафик), а с градски транспорт - цял час.

Това прави опцията за използването на летящото такси особено удобна. То може да превозва до четирима пътници с минимален багаж, което го прави подходящ вариант за транспорт за пътуващи по работа, двойки или семейства с до две деца.

Освен това се оказва, че Midnight е много по-тих от хеликоптер и въпреки че в кабината няма много видимост, седалките са широки и разбира се имат предпазни колани.

Компаниите Archer и United, замесени в проекта с летящото такси, са ангажирани с декарбонизирането на въздушния транспорт и използването на иновативни технологии, за да изпълнят обещанието за електрификация на авиационната индустрия, пише Extreme Tech.

"Развълнувани сме да предложим на нашите клиентите по-устойчив, удобен и рентабилен начин на транспорт по време на пътуването им до летището", споделя президентът на United Airlines Ventures Майкъл Лескинен./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062